Veleposlaništvo RS Dunaj /Slovenska narodna skupnost v Avstriji /

Slovenska narodna skupnost v Avstriji

Slovenska narodna skupnost je ena od šestih narodnih skupnosti v Republiki Avstriji. Živi v zvezni deželi Koroški, predvsem v južnih delih dežele, in zvezni deželi Štajerski, predvsem v Radgonskem kotu in na nekaj drugih območjih ob slovensko-avstrijski meji (Sobota, Arnež, Ivnik, Lučane itd.).

Narodna skupnost na avstrijskem Koroškem je organizirana v organizacijah Narodni svet koroških Slovencev (predsednik dr. Valentin Inzko), Zveza slovenskih organizacij (predsednik Manuel Jug) in Skupnost koroških Slovencev in Slovenk (predsednik Bernard Sadovnik). Veliko število slovenskih društev in ustanov združujeta osrednji kulturni organizaciji Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza. Samostojna politična stranka koroških Slovencev, odprta tudi za pripadnike večinskega naroda, ki podpirajo njen vsebinski program, je Enotna lista (predsednik Gabriel Hribar).

Narodna skupnost na avstrijskem Štajerskem je organizirana v okviru Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko (predsednica mag. Susanne Weitlaner).

Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju spremlja položaj slovenske narodne skupnosti v Avstriji ter z njo vzdržuje tesne stike in sodelovanje na kulturnem, prosvetno-izobraževalnem, gospodarskem, političnem in drugih področjih.

Koristne povezave: