Veleposlaništvo RS Dunaj /Izredni dogodki - COVID 19 /

Koronavirus (COVID-19) v Avstriji

KORONAVIRUS (COVID-19) V AVSTRIJI – Aktualno stanje 03.04.2020


V Avstriji število okuženih s koronavirusom (COVID – 19) stalno narašča. V kolikor se nahajate v Avstriji priporočamo, da redno spremljate avstrijske medije, ki ažurno poročajo o novih primerih okužbe in ukrepih. Prav tako upoštevajte navodila lokalnih oblasti in ravnajte preventivno za zmanjšanje možnosti okužbe - v skladu s priporočili pristojnih služb (v nadaljevanju).


Kaj storiti v primeru suma okužbe?
Tistim, ki ste nedavno pripotovali iz območij, kjer so se pojavile okužbe s koronavirusom svetujejo, da omejite svoje socialne stike in ste pozorni na pojav znakov okužbe.
V primeru ugotovljenih znakov okužbe svetujejo, da ostanete doma in pokličete na telefonsko številko: 1450, kjer boste prejeli nasvet strokovnjaka glede nadaljnjega postopanja, možna je tudi odredba v hišno karanteno. Obisk osebnega zdravnika ali bolnice odsvetujejo.

Telefonska linija za splošna vprašanja v zvezi s koronavirusom (COVID-19): 0800 555 621.


Do sedaj so bili v Avstriji sprejeti naslednji ukrepi (stanje na dan 03.04.2020), dostopni na spletni straniZveznega ministra za socialne zadeve, zdravstvo, nego in varstvo potrošnikov:
https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Rechtliches.html


Ukrepi, ki jih je sprejela Avstrija:


1.) UVEDBA POOSTRENEGA MEJNEGA REŽIMA NA AVSTRIJSKO-SLOVENSKI MEJI
Avstrija je z 20.03.2020 uvedla poostreni mejni režim na meji s Slovenijo.Velja, da se bodo izvajali enaki ukrepi kot se že izvajajo na meji z Italijo, Švico, Lihtenštajnom in Nemčijo, hkrati s Slovenijo se bodo uvedli tudi na meji z Madžarsko.To pomeni, da je vstop v Avstrijo možen s predložitvijo zdravniškega potrdila, ki dokazuje, da je test na koronavirus (COVID-19) negativen, potrdilo ne sme biti starejše od 4 dni.


Brez zdravniškega potrdila lahko vstopijo: Avstrijski državljani ali osebe, ki lahko dokažejo, da imajo v Avstriji začasno, stalno ali običajno prebivališče in se s podpisom izjave zavežejo, da bodo po vstopu v Avstrijo 14 dni ostali v domači karanteni. V primeru, da bi v teh 14 dnevih naredili test in bi ta bil negativen, lahko zaključijo s karanteno.


Tranzit čez Avstrijo je dovoljen vendar BREZ postanka.


IZJEME: blagovni promet in promet za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb) ter dnevni migranti, intervencijska, ambulantna in reševalna vozila.


2.) REŽIM NA MEJNIH PREHODIH MED AVSTRIJO IN SLOVENIJO
Republika Avstrija z 2. aprilom od 00:00 naprej, uvaja določene dodatne omejitve na mejnih prehodih s Slovenijo.


Na naslednjih prehodih je režim nespremenjen oz. časovno delno omejen:
-Bonisdorf – Kuzma
-Mureck – Trate (odprt med 05.00 in 21.00)
-Radlpaß – Radlje (odprt med 05.00 in 21.00)
-Sicheldorf – Glederovci
-Spielfeld (Autobahn) – Šentilj (avtocesta)
-Spielfeld (Bahnhof) – Šentilj (žel. postaja)
-Bad Radkersburg – Gornja Radgona
-Karawankentunnel – Karavanke
-Lavamünd – Vič (odprt med 05.00 in 23.00)
-Loibltunnel – Ljubelj (odprt med 05.00 in 21.00)


K že doslej zaprtim mejnim prehodom se dodajo naslednji:
-Grablach – Holmec
-Langegg – Jurij
-Spielfeld Bundesstraße – Šentilj (magistrala)
-Wurzenpass – Korensko sedlo


Seznam 51 maloobmejnih prehodov, ki so zaprti od 17.03.:
Stara stražnica-Alte Karaula, Kapla-Arnfels, Solčava-Jezersko-Bad Eisenkappel, Sedlo Medvedjak-Bärensattel,Svečina-Berghausen,Sedlo Belščica-Bielschitza Sattel, Tromeja-Dreiländereck, Plač-Ehrenhausen/Emovz, Korovci-Goritz, Sveti Duh na Ostrem vrhu-Großwalz, Fikšinci-Gruisla, Hajnževo Sedlo-Hainsch Sattle, Halbenrain-Črnci, Sedlo Svetega duha-Heiligengeistsattel, Stol vrh-Hochstuhlgipfel, Košenjak-Hühnerkogel, Golica-Kahlkogler, Sotina-Kalch, Kapunar-Kapunerkogel, Knepsovo sedlo-Knieps Sattel, Košuta-Koschutta, Košutnikov turn-Koschutnik Turm, Pernice-Laaken, Libeliče-Liefling, Prelaz Lubelk-Loiblpass, Koprivna-Luscha, Kepa-Mittagskogel, Remšnik-Oberhaag, Peč-Ofen, Pavličevo Sedlo-Paulitschsattel, Peca-Petzen, Gerlinci-Pölten, Vič-Rabenstein,Radelca-Radlberg, Radlje (turistična pot)-Radlplass, Mežica-Raunjak, Savinjsko sedlo-Sanntaler Sattel, Gradišče-Schloßberg, Jezersko-Seebergsattel, Jezersko sedlo-Seeländer Sattel, Muta-Soboth, Kramarovci-St. Anna am Aigen, Sveti Jernej nad Muto-St.Bärtholomäus, St. Lorenzen, Sveti Pankracij-St Pongratzen, Špičnik-Sultzal/Slatisnki Dol, Sveti Primož nad Muto (Cerkev), Sveti Urban (Cerkev), Matjaševci-Tauka, Sladki Vrh-Weitersfeld a.d. Mur (Murfähre), Cankova-Zelting.


3.) DIREKTNI LETI in LETALSKI REŽIM v AVSTRIJI
Z 20. 03. 2020 (predvidoma do 10. 04. 2020) je Avstrija uvedla nove ukrepe za vse osebe, ki bodo v državo vstopile z letalskim prevozom.Izpostavljamo tiste, ki veljajo tudi za slovenske državljane:


• v Avstrijo je dovoljen avstrijskim državljanom in tujcem, ki imajo prijavljeno prebivališče v Avstriji, pri čemer so ti dolžni po prihodu oditi v 14-dnevno domačo karanteno (če ni zagotovljen takojšen izhod iz države);
•Za ostale tujce (EU/EGP in Švice, ki nimajo prijavljenega prebivališča v Avstriji) je možen vstop v Avstrijo samo, če predložijo zdravniško potrdilo v nemškem ali angleškem jeziku, ki ne sme biti starejše od 4 dni, in iz katerega mora biti razvidno, da je molekularno biološki test na SARS-CoV-2 negativen;
•Če zdravstvenega potrdila pri vstopu ni mogoče predložiti in ni zagotovljen takojšen izhod iz države, je potrebno te osebe za 14 dni namestiti v karanteno v primernem bivališču (npr. hotel), ki ga v tem času ne smejo zapustiti.


S torkom, 24.03., je letalska družba Wizz Air do 01.05. prekinila vse svoje lete na in z Dunaja.


V sredo, 18.03. je letalska družba Austrian Airlines začasno ukinila vse svoje lete do predvidoma 03.05..


Velja prepoved pristankov letal iz Velike Britanije in Severne Irske, Nizozemske, Ruske Federacije, Ukrajine, Francije, Švice, Španije, Kitajske, Južne Koreje, Irana in Italije.


Potnikom svetujemo, da se o konkretnem letu dodatno pozanimajo pri letalski družbi.
Aktualne informacije letališča Dunaj: https://www.viennaairport.com/aktuelles


4.) ŽELEZNIŠKE POVEZAVE povezave med Avstrijo in Francijo, Švico ter Španijo so od 16.3.2020 začasno ukinjene. Začasna ukinitev železniškega prometa z Italijo že velja.


5.) OBMOČJA V AVSTRIJI, KI SO POD KARANTENO
-Od 01.04. so pod karanteno v Solnograški deželi/Salzburg naslednje tri občine/okraji: Zell am See, Saalbach in Altenmarkt (DO KDAJ). Od 19.03. so v tej deželi pod karanteno občina Flachau in dolini Großarltal (z občinama Großarl und Hüttschlag) in Gasteinertal (z občinami Bad Gastein, Bad Hofgastein und Dorfgastein). Ukrepi zaenkrat veljajo do 13.04.2020.
-Od 31.03., so zaprte tudi pristaniške površine na obalah jezera Bodensee v Predarlskem (Vorarlberg). Ukrep zaenkrat velja do 13.04.2020.
-Od 19.03.2020 je pod karanteno celotna Tirolska regija, vseh 297 občin.
Domača občina se lahko zapusti le, če gre za osnovno oskrbo, za oskrbo z javnimi storitvami ali odhod na delo. Na Tirolsko je možen vstop le za osebe, ki imajo tam prebivanje ali so zaposleni v ključni infrastrukturi in oskrbi. Karantena zaenkrat velja do 13.04.


6.) ZAPRTJE TRGOVIN
Od 16.3.2020 zaprte vse trgovine razen trgovine z živili, trgovine s hrano za živali, lekarne, drogerije, pošte in banke. Restavracije, bari in kavarne bodo od 17.03. prav tako zaprti.
Od 01.04.2020 velja obvezna uporaba zaščitnih mask v trgovinah. Za razdeljevanje zaščitnih mask poskrbi trgovina.


7.) OMEJITEV VEČJIH DOGODKOV in ZBIRANJ
-Prepoved organizacije dogodkov na prostem nad 500 udeležencev.
-Prepoved organizacije dogodkov nad 100 udeležencev v zaprtih prostorih.
-Športni dogodki se lahko še naprej odvijajo vendar brez gledalcev.
-Avstrijski zvezni muzeji bodo zaprti predvidoma do konca marca.
-Na Tirolskem in v Salzburgu so zaprta vsa smučišča (od 14.3.) in hoteli (od 16.3.).
-Od 13.3. prepoved obiskov v domovih za starejše, negovalnih domovih ipd.
-S 16.3. v cerkvah ne bo maševanja, krstov in porok, cerkveni del pogreba se bo izvajal samo izven cerkve (na grobu).
-Od 16.3 se odložijo vse ne-nujne obravnave na sodiščih (odločitev sodnika ali pravobranilca); sodišča so za stranke zaprta od 13.3.
-Od 17.03. bodo zaprta vsa igrišča, tudi športna ter ostale javne površine. Ukrep bo nadzorovala policija.
-Od 30.03. naprej do zaprti vsi hoteli v Avstriji.


8.) ZAPRTJE VRTCEV, OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOL TER UNIVERZ
S 16.3. so zaprte UNIVERZE, OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE ter VRTCI. Pouk se bo, kolikor je mogoče, izvaja "on-line". Zagotovljeno je varstvo za otroke, katerih starši ne morejo izostati z dela.


9.) OMEJITEV SOCIALNIH KONTAKTOV
Od 16.3. je Avstrijska vlada odredila prepoved izhoda z izjemami: delovne obveznosti, ki so nujne, nakup živil ali zdravil in pomoč drugim, sprehodi dovoljeni samo s člani istega gospodinjstva.
Dogodki bodo v prihodnje popolnoma odpovedani, prepoved srečevanj za več kot 5 ljudi (razen za dejavnosti za obvladovanje virusa). Ukrep bo nadzorovala policija.
Avstrijska vlada je prebivalce pozvala, da za nekaj tednov omejijo socialne kontakte, se vzdržijo praznovanj, izogibajo rokovanju, zmanjšajo obiske trgovin ter da se vzdržijo izletov. Prav tako naprošajo podjetja, da uslužbencem omogočijo delo od doma.


10.) NADZORI NA AVSTRIJSKIH MEJAH IN UKREPI NA MEJNIH PREHODIH
Mejni režim s Slovenijo - gl. točka 1.)


19.03.2020 je Avstrija na meji z Nemčijo začela izvajati enake ukrepe kot jih že na meji z Italijo, Švico in Lihtenštajnom (glej ukrepe pod številko 11.).


16.03.2020 Avstrija izvaja enake ukrepe na mejnih prehodih z Švico in Lihtenštajnom kot jih na meji z Italijo (glej ukrepe pod številko 11.). Z 18.03.2020 se zaprti tudi manjši mejni prehodi.


11.03.2020 je Avstrija uvedla nadzor na meji z Italijo. Za ukrepe, ki se izvajajo na mejnih prehodih glejte odstavek pod številko 11. spodaj.


11.) UKREPI POVEZANI Z ITALIJO:
Za celotno Italijo je razglašena najvišja, 6. varnostna  stopnja.  Potovanje odsvetujejo in hkrati pozivajo državljane Avstrije, ki se tam nahajajo, da državo čim prej zapustijo.
Več na: https://www.bmeia.gv.at/reise-aufenthalt/reiseinformation/land/italien/


•Odlok o ukrepih za vstop iz Italije v Avstrijo
-Odlok o zdravniških pregledih na meji ob prihodu v Avstrijo - ukrep se izvaja od 10.3.2020: Ukrep predvideva naključne zdravstvene preglede s ciljem, da bi zmanjšali mejni promet z Italijo in se izognili ne nujnim potovanjem v/iz Italije. Zdravstvene preglede bo izvajali na mejnih prehodih s Tirolsko in Koroško (Sillian,Reschenpass in Thörl Maglern), na magistralnih cestah in na vlakih. Pri potnikih bodo merili vročino, vprašali jih bodo ali so pred kratkim potovali v rizične predele in ali imajo gripi podobne znake.
-Obvezna predložitev zdravniškega potrdila, ki potrjuje, da je test na koronavirus (COVID-19) negativen, potrdilo ne sme biti starejše od 4 dni (obstaja v nemškem, angleškem in italijanskem jeziku).
-Brez zdravniškega potrdila lahko vstopijo: AT državljani, ali osebe, ki lahko dokažejo, da imajo v Avstriji začasno, stalno ali običajno bivališče in se s podpisom izjave zavežejo, da bodo po vstopu v Avstrijo 14 dni ostali v domači karanteni. V primeru, da bi v teh 14 dnevih naredili test in bi ta bil negativen, lahko zaključijo s karanteno.
-Tranzit čez Avstrijo je dovoljen le brez postanka, izjeme veljajo za prevoz blaga.
-Ta odlok se ne uporablja za blagovni promet in promet za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb), niti za vozače na delo (dnevne migrante). Vendar bodo še posebej pri voznikih in zaposlenih izvajali naključne zdravniške preglede pri vstopu (glej odlok zgoraj).


•13.3. ob polnoči se zapre 47 malih mejnih, večinoma visokogorskih prehodov z Italijo. Zaprti bodo med drugim tudi mejni prehodi: "Nassfeldpass", "Plöckenpass" na Koroškem, "Staller Sattel" na vzhodnem Tirolskem in "Timmelsjoch" na Tirolskem.
-Do nadaljnjega bodo ostali odprti mejni naslednji prehodi na glavnih cestah: "Reschenpass", "Brenner", "Sillian" in Vrata Megvarje.  Promet na cesti, ki pelje čez mejni prehod Vrata Megvarje (Thörl-Maglern) na Koroškem bo odslej možen samo med 6.  in 21. uro. Odlok predvideva, da je možno mejo z Italijo prečkati samo ne mejnih prehodih.


•Odlok o prepovedi pristanka letal iz območij, ki so prizadeta zaradi koronavirusa - prepoved pristanka potniških letal v Avstriji iz Italije (z nekaterimi izjemami). Ni navedeno, kdaj naj bi odlok stopil v veljavo. Leti iz Milana in Bologne so odpovedani že od 6.3.2020.


•Odlok o ustavitvi železniškega prometa  z Italijo – odlok ne velja za prevoz blaga in za vlake, ki nimajo komercialnega postanka v Avstriji. Povezava na avstrijske železnice: https://www.oebb.at/.


12.) VARNOSTNA OPOZORILA ZA POTOVANJA MZZ AVSTRIJE:
MZZ Avstrije je 12.3.2020 izdalo varnostno opozorilo za tveganje za vse države sveta zaradi nepredvidljivega širjenja okužb s koronavirusom in poziva vse državljane Avstrije, ki se začasno nahajajo v tujini, da se vrnejo v domovino.
Najnovejše informacije, stopnje varnosti in ukrepi v posameznih državah so dostopne na: https://www.bmeia.gv.at/reise-aufenthalt/reiseinformation/…/


Aktualne informacije letališča Dunaj: https://www.viennaairport.com/aktuelles


13.) NADZORI NA SLOVENSKIH MEJAH Z AVSTRIJO IN UKREPI NA MEJNIH PREHODIH

1.) Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je z 04.04.2020 od 6:00 odredil ukrep, ki določa, da je v Sloveniji po vrnitvi iz tujine za zdrave osebe zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odrejena karantena (samoizolacija na domu), za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija (odrejena obvezna lokacija s strani NIJZ/Ministrstvo za zdravje).
Ukrep velja za vse državljane Republike Slovenije in tuje državljane, kot tudi za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskega opravljanja del.
Ukrep se ne nanaša na delovne migrante, dvolastnike, ter osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali so v tranzitu, kot tudi ne na tiste, ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.


2.) Od 25. 3. 2020 ob polnoči je Slovenija uvedla mejne kontrole na meji z Avstrijo za vstop v Slovenijo.

Vlakovni potniški promet med Slovenijo in Avstrijo se ne izvaja.

Vstop v Slovenijo iz Avstrije se dovoli:
-državljanu Republike Slovenije
-osebi s prijavljenim prebivališčem v Sloveniji

V primeru, da ima oseba višjo temperaturo od 37,5 °C ali kaže znake okužbe zgornjih dihal se ga seznani z navodili NIJZ.
Vstop se dovoli tujcu, če predloži dokazilo o negativnem izvidu na koronavirus, ki jim ga je izdal pristojni organ in ni starejše od 3 dni. Potrdilo mora biti v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku. V kolikor ne predloži potrdila, se mu vstop v RS dovoli če je njegova telesna temperatura pri kontroli nižja od 37,5°C in oseba ne kaže znakov okužbe dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Ta ukrep ne velja za:
-Tovorni promet
-Čezmejne delovne migrante
-Slovenske in avstrijske državljane, ki so lastniki parcel na obeh straneh meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela
-Potniki intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil
-Tranzit v organiziranih humanitarnih konvojih

Vstop v Slovenijo ni dovoljen tujim državljanom, ki so v tranzitu preko Slovenije, ki zaradi ukrepov drugih držav ne bi mogle zapustiti Slovenije.

 

AKTUALNE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU (COVID-19) V AVSTRIJI DOSTOPNE NA:

•Ministrstvo za socialne zadeve, zdravje, nego in zaščito potrošnikov: https://www.sozialministerium.at/…/Neuartiges-Coronavirus-(…
•Agencija za zdravstveno in prehransko varnost (AGES): https://www.ages.at/startseite/ in 24- urna telefonska številka: 0800 555 621, kjer vam bodo na vprašanja v zvezi s koronavirusom odgovorili strokovnjaki.
•Ministrstvo za notranje zadeve: https://www.bmi.gv.at/
•Posebne informacije za podjetja (BMWD) / tudi za (poslovne) popotnike na izpostavljena rizična območja z navezavami na posamezne države (BMEIA) https://www.bmdw.gv.at/Themen/International/covid-19.html


AKTUALNE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU (COVID-19) V SLOVENIJI DOSTOPNE NA:

• Vlada RS: https://www.gov.si/teme/koronavirus/
• Ministrstvo za zunanje zadeve RS: https://www.gov.si/…/ministr…/ministrstvo-za-zunanje-zadeve/
• Nacionalni inštitut za javno zdravje: https://www.nijz.si/