Veleposlaništvo RS Dunaj /Izredni dogodki - COVID 19 /KORONAVIRUS (COVID-19) V AVSTRIJI /Aktualni ukrepi za omejevanje širjenja COVID-19 v Avstriji /

AKTUALNI UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V AVSTRIJI (posodobljeno 22.11.2021)

Aktualne ukrepe za prepričevanje širjenja koronavirusa v Avstriji najdete na spletni strani avstrijskega zveznega ministrstva za zdravje:

Izpostavljamo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19, ki veljajo na celotnem ozemlju Avstrije od 15.11.2021 dalje.

Od 22.11.2021 (do predvidoma 13.12.2021) je v celotni Avstriji razglašeno splošno zaprtje države, t.i. lockdown.

Omejitve zapuščanja doma veljajo za vso prebivalstvo 24 ur dnevno.

Izjeme, ki jih določa veljavni odlok, so:
- opravljanje poklica ali izobraževanja,
- udeležba v sodnih/upravnih postopkih,
- opravki, ki so nujno potrebni za življenje,
- oskrba in pomoč osebam, ki potrebujejo pomoč ter izvajanje družinskih pravic ter obveznosti (npr. skrbništvo otrok ipd.)
- zaščita življenja in lastnine,
- telesna in psihična sprostitev.

Uporaba FPP2 zaščitne maske je obvezna v vseh zaprtih prostorih. FFP2 zaščitna maska je tako obvezna v vseh trgovinah, bencinskih črpalkah, lekarnah, bankah, poštah in med uporabo javnega prometa. Otrokom do 6. leta starosti ni treba nositi FFP2 ali drugih mask čez usta in nos.

Obvezna je razdalja 2 metra do oseb, ki ne živijo v skupnem gospodinjstvu.

Vse trgovine in storitve, razen najnujnejših (živilske trgovine, drogerije, pošte, banke itd.) so zaprte. Prav tako je zaprta celotna gastronomija in nastanitveni objekti. V gostinstvu je možen prevzem in dostava hrane na dom. Prepovedana je organizacija in izvajanje prireditev.

Šole so odprte za vse otroke. Starši se lahko sami odločijo, ali bo otrok v času zaprtja države obiskoval šolo ali bo ostal doma. Za vse stopnje je obvezna uporaba zaščitne maske, tudi med poukom.

Obvezen PCT-pogoj na delovnem mestu

  • Priporoča se delo od doma, kjer je to možno.

  • Od 1.11.2021 je dostop do delovnega mesta mogoč le za osebe, ki izpolnjujejo enega od PCT-pogojev. V kolikor se na delovnem mestu ni mogoče izogniti kontaktu z drugimi osebami, morajo zaposleni predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativni test. Kljub temu je na delovnem mestu obvezna FFP2 zaščitna maska.

  • V primeru da ima oseba na delovnem mestu kontakt z največ 2 osebama na prostem, ki ne traja več kot 15 minut, PCT pogoj ni obvezen. To velja npr. za voznike tovornih vozil. Za preverjanje PCT-pogoja je odgovoren tako delodajalec kot delojemalec.

****

Korona semafor posameznim zveznim deželam in okrožjem določa 4 možne stopnje ogroženosti zaradi okužb s korona virusom in temu primerne ukrepe (zelena – malo okužb, rumena, oranžna, rdeča – veliko okužb).

Kriteriji za določitev barvnih stopenj so naslednji:
- število okuženih v zadnjih 7 dnevih na 100.000 prebivalcev,
- število opravljenih testov,
- prenosljivost,
- število najdenih skupin okuženi ("klustejev") oz. kako uspešno je bilo sledenje izvoru okužb,
- kapacitete v bolnišnicah (pride v poštev pri oranžni in rdeči barvi). 

Dodatne informacije in trenutno stanje po posameznih deželah najdete na naslednji povezavi:
https://corona-ampel.gv.at/