Veleposlaništvo RS Dunaj /Izredni dogodki - COVID 19 /KORONAVIRUS (COVID-19) V AVSTRIJI /Aktualni ukrepi za omejevanje širjenja COVID-19 v Avstriji /

AKTUALNI UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V AVSTRIJI (posodobljeno 31.03.2021)

Aktualne ukrepe za prepričevanje širjenja koronavirusa v Avstriji najdete tudi na spletni strani avstrijskega zveznega ministrstva za zdravje:

"Velikonočni mir" za regije vzhodne Avstrije

Zaradi aktualne epidemiološke situacije v vzhodnih zveznih deželah Avstrije – Gradiščanska, Spodnja Avstrija in Dunajod 1. aprila zvezna vlada uvaja popolno zaprtje (t.i. lockdown). Na Dunaju bodo, poleg že aktualnih, veljali posebni ukrepi zaenkrat do 10. aprila, na Gradiščanskem in v Spodnji Avstriji pa do 6. aprila.

Povzemamo ukrepe, s katerimi želi zvezna vlada v vzhodnih regijah dodatno omejiti širjenje virusa COVID-19 (regije lahko sprejmejo še dodatne ukrepe):

Omejitev gibanja v vzhodne regijah velja ves dan. Privatne bivalne prostore je v tem času možno zapustili le v primeru nekaterih izjem (glej spodaj pod točko 4. Omejitev gibanja),
- Na Dunaju bo v tem času veljala obvezna uporaba zaščitne maske FFP2 na prostem, kjer se po navadi zadržuje večje število oseb, in sicer na naslednjih lokacijah:

- Kanal Donave: Območje obrežja in pot na območju med mostovoma Friedensbrücke in Franzensbrücke
Schwedenplatz
- Maria-Theresien-Platz oz. Museumsplatz („ploščad pred MQ“)
- Karlsplatz: območje obsega park Resselpark, park Rosa Mayrede-Park, park Esperantopark in park
- Gerardipark
- Stephansplatz: območje okrog stolnice in okrog stavbe Stock na Eisen-Platzu vse do vhodov podzemne železnice

Lokacije si lahko ogledate tudi na zemljevidu: www.wien.gv.at/ffp2-im-freien 

- Dovoljeno je (tako v zaprtih prostorih kot zunaj) srečanje enega gospodinjstva z eno osebo iz drugega,
- Odprte so le trgovine, ki ponujajo blago za vsakdanjo rabo (npr. trgovine z živili in lekarne), vse ostale trgovine so zaprte. Prevzem dobrin (Click & Collect) je možen v vseh trgovinah, vendar mora ta potekati na prostem. Prepovedane so vse storitve, ki vključujejo telesni stik,
- Gostinski obrati ostajajo zaprti, možen prevzem hrane med 06:00 in 19:00 uro ter dostava 24/7,
- Zaprte so vse kulturne inštitucije in rekreativni objekti; muzeji, živalski in botanični vrtovi, knjižnice, arhivi ipd.,
- Prepovedano je druženje v okviru športnih aktivnosti mladih,
- Organi bodo prav tako nadzorovali prehajanje iz vzhodnih regij. Odhod iz regij je dovoljen le v primeru izjem (glej spodaj pod točko 4. Omejitev gibanja).

Sproščanje ukrepov na Predarlskem

Zaradi boljše epidemiološke slike je zvezna vlada v deželi Predarlski začela s sproščanjem nekaterih ukrepov.

Več informacij najdete na naslednji povezavi:


Izpostavljamo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19, ki veljajo na celotnem ozemlju Avstrije. Posamezne zvezne dežele lahko sprejmejo še dodatne ukrepe.  

 

1. Obveznost nošenja FFP2 zaščitne maske ter razdalja najmanj 2 metra


- Na vseh javnih površinah (znotraj in zunaj) na prostem velja minimalna razdalja vsaj 2 metra.

- V vseh notranjih javnih prostorih in zaprtih povezanih površinah (tudi pasaže) prav tako velja minimalna razdalja vsaj 2 metra in obveznost nošenja FFP2 zaščitne maske.
 
- FFP2 maska je tako obvezna tudi v javnem prometu (tudi na postajah/postajališčih javnega prometa), letališčih ter med vožnjo s taksijem, letalom, žičnico, potovalnimi avtobusi, v notranjosti izletniških ladij, pri nakupih (tudi na tržnicah), pri orpavljanju storitev in delu s strankami, pri dovoljenih dogodkih (npr. pogreb), v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah. Obvezna uporaba maske je tudi za tiste, ki so virus že preboleli in za cepljene.

Za zasebne prostore ni posebne ureditve, policijske kontrole zasebnih prostorov so izključene. Prepovedana pa so kakršnakoli zbiranja in druženja v garažah, vrtnih prostorih ipd.

Razdalja 2 metra ne velja za osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu in pomočnike oseb z omejitvami.

Uporaba FFP2 zaščitne maske je obvezna za otroke od 14 leta naprej, za otroke stare med 6 in 14 let je obvezna navadna zaščitna maska. Za otroke, ki so mlajši od 6 let, zaščita za nos in usta ni obvezna. FFP2 zaščitna maska prav tako ni obvezna za nosečnice in osebe, ki iz zdravstvenih razlogov te ne morejo uporabljati.

Zaščitne maske z ventilom niso dovoljene.

2. Omejitve izhodov iz posameznih zveznih dežel

Za nekatera območja v posameznih zveznih deželah veljajo poostrene omejitve izhodov, kar pomeni da morajo vse osebe, ki želijo odpotovati iz teh območij, predložiti negativen test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Veljajo izvidi tako hitrih antigenskih kot PCR-testov.

 

Poostreni ukrepi mdr. ne veljajo za naslednje izjeme:·otroke, ki so mlajši od 10 let;·osebe v tranzitu; ·prevoz blaga,·organe varnostnih služb in pripadnike organizacij pomoči in gasilcev; ·v primeru zaščite pred nevarnostjo za življenje ali lastnino.

Ukrepi ob izhodu veljajo za:
- od 31.03.2021 za celotno severno Tirolsko (razen okrožja Lienz, Jungholz in dolino z okoržji Vomp in Eben am Achensee) in dodatno še za orkožja Kufstein in Schwaz, Arzl im Pitztal, Virgen na vzhodni Tirolski in Elbigenalp;
- dolina Gasteinertal (Bad Hofgastein, Dorfgastein, Bad Gastein) v deželi Solnograški,
-za Dunajsko Novo mesto/ Wiener Neustadt z okolico in Neunkirchen v Spodnji Avstriji;
- dolina Leiblachtal (okrožja Hörbranz, Lochau, Eichenberg, Hohenweiler in Möggers) na .

Razloge je ob prehodu deželne meje potrebno verodostojno dokazati.

Aktualni seznam tudi na naslednji povezavi:
https://www.oeamtc.at/news/corona-ausreisetestpflicht-aus-regionen-und-gemeinden-in-oesterreich-43159282

3. Socialni kontakti

Dovoljeno je srečanje 4 odraslih oseb in 6 otrok iz dveh različnih gospodinjstev.

4. Omejitve gibanja

Od 08.02.2021 velja prepoved izhoda od 20:00 do 6:00, razen v primeru naslednjih izjem:

- zaradi opravljanja poklica ali izobraževanja,
- udeležba pri sodnih/upravnih postopkih,
- opravki, ki so nujno potrebni za življenje,
- oskrba in pomoč osebam, ki potrebujejo pomoč ter izvajanje družinskih pravic ter obveznosti (npr. skrbništvo otrok ipd.)
- v primeru zaščite življenja in lastnine,
- telesna rekreacija in psihična rehabilitacija.


5. Izvajanje prevoza blaga in potnikov

V času COVID-19 v Avstriji ni posebnih omejitev glede izvajanja PREVOZA BLAGA oz. se ta izvaja kot običajno. Pri tem velja izpostaviti, da relevantni avstrijski odlok o vstopu v Avstrijo v povezavi s COVID-19 (COVID-19-Einreiseverordnung) posebej izpostavlja (1. točka prvega odstavka člena 8), da omejitve iz odloka pri vstopu v Avstrijo na veljajo za prevoz blaga in potnikov.

Glede PREVOZA POTNIKOV ima Avstrija oblikovano rešitev, ki se uporablja tudi za taksiste ali za sopotnike iz različnih gospodinjstev ("skupnosti v vozilu" oz. "Fahrgemenischaft") in sicer, da lahko v vsaki sedežni vrsti sedita največ 2 osebi (torej v vozilu za 5 oseb poleg voznika še največ 4 osebe, v vozilu za 9 oseb pa še največ 5 (pri 3 vrstah) oz. 7 (pri 4 vrstah). Omejitve veljajo le za osebe, ki ne spadajo v isto gospodinjstvo. Izjema (polna zasedenost) je mogoča tudi pri prevozih otrok, dijakov ter oseb z omejitvami. Vse osebe, vključno z voznikom, morajo v vozilu nositi zaščitno masko (razen otroci do 6 let in tisti, ki jim to omejuje zdravstveno stanje). Za izvajanje teh dejavnosti prav tako ne velja dnevna omejitve izhoda (med 20.00 in 6.00).

Več o prevozih potnikov: https://www.wko.at/branchen/transport-verkehr/befoerderungsgewerbe-personenkraftwagen/corona-neue-regelungen-1.-mai-2020-personenbefoerderung.html

Ministrstvo je v tej povezavi s socialnimi partnerji oblikovalo usmeritve oz. higienska pravila - Potniška karta (Fahrgast-Charta), ki jo najdete na tej povezavi: https://infothek.bmk.gv.at/assets/uploads/2020/04/FahrgastCharta.pdf.

Javni promet poteka pretežno normalno (nekatere proge z manjšo frekvenco), mednarodni je v nekaterih segmentih omejen (tudi poseben vlak CAT Dunaj-letališče Schwechat ustavljen). Več: https://www.oebb.at/de/neuigkeiten/einschraenkungen-im-bahnverkehr.

6. Trgovina & storitve

Trgovine so odprte med 6:00 in 19:00 uro.

Dovoljeno je izvajanje storitev (npr. frizerji, masaže, pedikura ipd.). Za obisk storitve je potreben negativen test; hitri antigenski test ne sme biti starejši od 48 ur, PCR test ne sme biti starejši od 72 ur. Osebam, ki so v zadnjih 3 mesecih prebolele COVID-19, testa ni potrebno predložiti.

V trgovinah in pri storitvah je obvezna uporaba FFP2 zaščitne maske in dovoljena najmanj ena stranka na 20 kvadratnih metrov.

7. Gostinstvo, hoteli in druge namestitve

Gostinski in nastanitveni obrati imajo prepoved obratovanja. V gostinstvu je možen le prevzem (med 6.00 in 19:00) in dostava hrane na dom (24/7). Pri prevzemu hrane je obvezna uporaba FFP2 maske. Hotelske storitve niso dovoljene za turistične namene, izjema so službena potovanja.

8. Šole, vrtci, univerze

Vse informacije najdete na naslednji povezavi: https://www.bmbwf.gv.at/Themen/schule/beratung/corona/corona_fua.html

9. Kultura, prireditve, verski obredi

Kulturne prireditve so prepovedane. Kulturni objekti in objekti za prosti čas so zaprti. Izjema so vaje zaposlenih v kulturi, umetniški nastopi brez publike ter knjižnice (ob upoštevanju varnostnih ukrepov).

Udeležba na verskih obredih je iz Odloka izvzeta, verski obredi so dovoljeni.

Od 8.02.2021 so ponovno odprti muzeji, živalski vrtovi, knjižnice in arhivi.

10. Šport

- vsi kontaktni športi (nogomet ipd.) so prepovedani, razen za vrhunske športnike;
- odprte so zunanje športne površine (drsališča, tekaške proge ipd.) in dovoljeni individualni športi zunaj, vendar le če je možno ohranjati razdaljo 2 metrov. Za zunanje športne površine velja tudi omejitev, da se lahko na 20m2 prostora nahaja samo ena oseba;
- športne dvorane za rekreativce so zaprte. Uporaba kapacitet je dovoljena le vrhunskim športnikom in trenerjem;
- Šport za mlade do 18. let: dovoljeno izvajanje (ne kontaktnega) športa zunaj v skupinah do 10 oseb z dvema trenerjema, obvezno upoštevanje preventivnih konceptov in registracija.

11. Delovno mesto

Med posameznimi zaposlenimi je obvezna razdalja 2m, če v prostoru niso nameščene dodatne zaščitne pregrade (pleksisteklo ipd.) ter nošenje mask. Prav tako je obvezna uporaba zaščitne maske povsod, kjer pri delu pride do stikov oseb iz različnih gospodinjstev. Delo od doma se priporoča v največji možni meri.

12. Bolnišnice, domovi za ostale

- Vsakega bolnika, osebo v domovih za ostarele in drugih podobnih ustanovah smeta obiskati 2 osebi 2 krat na teden;
- obiskovalci morajo predložiti negativni korona-test;
- zaposleni v teh ustanovah se obvezno testirajo dvakrat tedensko, tedensko se testira tudi osebje bolnišničnih ustanov.

13. Prireditve

Vse prireditve so prepovedane.

Izjeme veljajo le za:
- vrhunske športne prireditve in tekmovanja brez gledalcev,
- pogrebi z maksimalno 50 udeleženci,
- demonstracije, ob upoštevanje varnostne razdalje in uporabi zaščitne maske.

****

Korona semafor

Avstrijska vlada je uvedla t.i. "Korona semafor", ki posameznim zveznim deželam in okrožjem določa 4 možne stopnje ogroženosti zaradi okužb s korona virusom in temu primerne ukrepe (zelena – malo okužb, rumena, oranžna, rdeča – veliko okužb).

Kriteriji za določitev barvnih stopenj so naslednji:
-število okuženih v zadnjih 7 dnevih na 100.000 prebivalcev,
- število opravljenih testov,
- prenosljivost,
- število najdenih skupin okuženi ("klustejev") oz. kako uspešno je bilo sledenje izvoru okužb,
- kapacitete v bolnišnicah (pride v poštev pri oranžni in rdeči barvi). 

Dodatne informacije in trenutno stanje po posameznih deželah najdete na naslednji povezavi:
https://corona-ampel.gv.at/