Veleposlaništvo RS Dunaj /Izredni dogodki - COVID 19 /KORONAVIRUS (COVID-19) V AVSTRIJI /Aktualni ukrepi za omejevanje širjenja COVID-19 v Avstriji /

AKTUALNI UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V AVSTRIJI (posodobljeno 16.02.2021)

Izpostavljamo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19, ki veljajo od 08.02.2021 na celotnem ozemlju Avstrije. Posamezne zvezne dežele lahko sprejmejo še dodatne ukrepe.  

1. Obveznost nošenja FFP2 zaščitne maske ter razdalja najmanj 2 metra


- Na vseh javnih površinah na prostem velja minimalna razdalja vsaj 2 metra.

- V vseh notranjih javnih prostorih in zaprtih povezanih površinah (tudi pasaže) prav tako velja minimalna razdalja vsaj 2 metra in obveznost nošenja FFP2 zaščitne maske.
 
- FFP2 maska je tako obvezna tudi v javnem prometu (tudi na postajah/postajališčih javnega prometa), letališčih ter med vožnjo s taksijem, letalom, žičnico, potovalnimi avtobusi, v notranjosti izletniških ladij; pri nakupih (tudi na tržnicah), pri orpavljanju storitev, bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah.

Za zasebne prostore ni posebne ureditve, policijske kontrole zasebnih prostorov so izključene. Prepovedana pa so kakršnakoli zbiranja in druženja v garažah, vrtnih prostorih ipd.

Razdalja 2 metra ne velja za osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu in pomočnike oseb z omejitvami.

Uporaba FFP2 zaščitne maske je obvezna za otroke od 14 leta naprej, za otroke stare med 6 in 14 let je obvezna navadna zaščitna maska. Za otroke, ki so mlajši od 6 let, zaščita za nos in usta ni obvezna. FFP2 zaščitna maska prav tako ni obvezna za nosečnice in osebe, ki iz zdravstvenih razlogov te ne morejo uporabljati.

Zaščitne maske z ventilom niso dovoljene.

2. Ukrepi v zvezni deželi Tirolski

Avstrija v zvezni državi Tirolski uvaja dodatne ukrepe za zajezitev nove mutacije virusa COVID-19. Tako je od 12. februarja 2021 za osebe, ki želijo odpotovati iz Tirolske, obvezen negativen test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Veljajo izvidi tako hitrih antigenskih kot PCR-testov. Ukrepi naj bi veljali 10 dni.

Poostreni ukrepi mdr. ne veljajo za:
·otroke, ki so mlajši od 10 let;
·osebe v tranzitu;
·prevoz blaga,
·organe varnostnih služb in pripadnike organizacij pomoči in gasilcev;
·v primeru zaščite pred nevarnostjo za življenje ali lastnino.

Novi ukrepi ne veljajo za osebe, ki Tirolsko zapuščajo iz okrožja Lienz, občine Jungholz in doline Rißtals, v občinah Vomp in Eben am Achensee.

Razloge je ob prehodu deželne meje potrebno verodostojno dokazati. 

3. Socialni kontakti

Dovoljeno je srečanje 4 odraslih oseb iz dveh različnih gospodinjstev.

4. Omejitve gibanja

Od 08.02.2021 velja prepoved izhoda od 20:00 do 6:00, razen v primeru naslednjih izjem:

- zaradi opravljanja poklica ali izobraževanja,
- udeležba pri sodnih/upravnih postopkih,
- opravki, ki so nujno potrebni za življenje,
- oskrba in pomoč osebam, ki potrebujejo pomoč ter izvajanje družinskih pravic ter obveznosti (npr. skrbništvo otrok ipd.)
- v primeru zaščite življenja in lastnine,
- telesna rekreacija in psihična rehabilitacija.


5. Izvajanje prevoza blaga in potnikov

V času COVID-19 v Avstriji ni posebnih omejitev glede izvajanja PREVOZA BLAGA oz. se ta izvaja kot običajno. Pri tem velja izpostaviti, da relevantni avstrijski odlok o vstopu v Avstrijo v povezavi s COVID-19 (COVID-19-Einreiseverordnung) posebej izpostavlja (1. točka prvega odstavka člena 8), da omejitve iz odloka pri vstopu v Avstrijo na veljajo za prevoz blaga in potnikov.

Glede PREVOZA POTNIKOV ima Avstrija oblikovano rešitev, ki se uporablja tudi za taksiste ali za sopotnike iz različnih gospodinjstev ("skupnosti v vozilu" oz. "Fahrgemenischaft") in sicer, da lahko v vsaki sedežni vrsti sedita največ 2 osebi (torej v vozilu za 5 oseb poleg voznika še največ 4 osebe, v vozilu za 9 oseb pa še največ 5 (pri 3 vrstah) oz. 7 (pri 4 vrstah). Omejitve veljajo le za osebe, ki ne spadajo v isto gospodinjstvo. Izjema (polna zasedenost) je mogoča tudi pri prevozih otrok, dijakov ter oseb z omejitvami. Vse osebe, vključno z voznikom, morajo v vozilu nositi zaščitno masko (razen otroci do 6 let in tisti, ki jim to omejuje zdravstveno stanje). Za izvajanje teh dejavnosti prav tako ne velja dnevna omejitve izhoda (med 20.00 in 6.00).

Več o prevozih potnikov: https://www.wko.at/branchen/transport-verkehr/befoerderungsgewerbe-personenkraftwagen/corona-neue-regelungen-1.-mai-2020-personenbefoerderung.html

Ministrstvo je v tej povezavi s socialnimi partnerji oblikovalo usmeritve oz. higienska pravila - Potniška karta (Fahrgast-Charta), ki jo najdete na tej povezavi: https://infothek.bmk.gv.at/assets/uploads/2020/04/FahrgastCharta.pdf.

Javni promet poteka pretežno normalno (nekatere proge z manjšo frekvenco), mednarodni je v nekaterih segmentih omejen (tudi poseben vlak CAT Dunaj-letališče Schwechat ustavljen). Več: https://www.oebb.at/de/neuigkeiten/einschraenkungen-im-bahnverkehr.

6. Trgovina & storitve

08.02.2021 so ponovno odprte vse trgovine (do 19:00 ure).

Prav tako je od 08.02.2021 ponovno dovoljeno izvajanje storitev (npr. frizerji, masaže, pedikura ipd.). Za obisk storitve je potreben negativen test (PCR ali hitri antigenski), ki ne sme biti starejši od 48 ur. Osebam, ki so v zadnjih 6 mesecih prebolele COVID-19, testa ni potrebno predložiti.

V trgovinah in pri storitvah je obvezna uporaba FFP2 zaščitne maske in dovoljena najmanj ena stranka na 20 kvadratnih metrov.

7. Gostinstvo, hoteli in druge namestitve

Gostinski in nastanitveni obrati imajo prepoved obratovanja. V gostinstvu je možen le prevzem (med 6.00 in 19:00) in dostava hrane na dom (24/7). Hotelske storitve niso dovoljene za turistične namene, izjema so službena potovanja.

8. Šole, vrtci, univerze

Po semestrskih počitnicah se ponovno odpirajo osnovne in srednje šole.

Vse informacije najdete na naslednji povezavi: https://www.bmbwf.gv.at/Themen/schule/beratung/corona/corona_fua.html

9. Kultura, prireditve, verski obredi

Kulturne prireditve so prepovedane. Kulturni objekti in objekti za prosti čas so zaprti. Izjema so vaje zaposlenih v kulturi, umetniški nastopi brez publike ter knjižnice (ob upoštevanju varnostnih ukrepov).

Udeležba na verskih obredih je iz Odloka izvzeta, verski obredi so dovoljeni.

Od 8.02.2021 so ponovno odprti muzeji, živalski vrtovi, knjižnice in arhivi.

10. Šport

- vsi kontaktni športi (nogomet ipd.) so prepovedani, razen za vrhunske športnike;
- odprte so zunanje športne površine (drsališča, tekaške proge ipd.) in dovoljeni individualni športi zunaj, vendar le če je možno ohranjati razdaljo 2 metrov. Za zunanje športne površine velja tudi omejitev, da se lahko na 20m2 prostora nahaja samo ena oseba;
- športne dvorane za rekreativce so zaprte. Uporaba kapacitet je dovoljena le vrhunskim športnikom in trenerjem;
- od 24.12. so odprta tudi smučišča. Pri uporabi žičnic, gondol in sedežnic je obvezna uporaba zaščitne FFP2 maske, v napravah z zaprtimi elementi je dopustna le polovična uporaba kapacitet. Posamezne zvezne dežele lahko sprejemajo dodatne ukrepe, zato svetujemo da se pred obiskom smušiča o ukrepih pozanimate direktno pri upravljalcu smučišča.

11. Delovno mesto

Med posameznimi zaposlenimi je obvezna razdalja 2m, če v prostoru niso nameščene dodatne zaščitne pregrade (pleksisteklo ipd.) ter nošenje mask. Prav tako je obvezna uporaba zaščitne maske povsod, kjer pri delu pride do stikov oseb iz različnih gospodinjstev. Delo od doma se priporoča v največji možni meri.

12. Bolnišnice, domovi za ostale

- Vsakega bolnika, osebo v domovih za ostarele in drugih podobnih ustanovah sme obiskati 1 oseba enkrat na teden, vendar le v primeru, da se pacient v bolnišnici nahaja več kot en teden;
- obiskovalci morajo predložiti negativni korona-test, v kolikor to ni možno, je obvezno v celotnem času obiska nositi CPA ali drugo kvalitetnejšo masko;
- zaposleni v teh ustanovah se obvezno testirajo dvakrat tedensko, tedensko se testira tudi osebje bolnišničnih ustanov.

13. Prireditve

Vse prireditve so prepovedane.

Izjeme veljajo le za:
- vrhunske športne prireditve in tekmovanja brez gledalcev,
- pogrebi z maksimalno 50 udeleženci,
- demonstracije, ob upoštevanje varnostne razdalje in uporabi zaščitne maske.

****

Avstrijska vlada je uvedla t.i. "Korona semafor", ki posameznim zveznim deželam in okrožjem določa 4 možne stopnje ogroženosti zaradi okužb s korona virusom in temu primerne ukrepe (zelena – malo okužb, rumena, oranžna, rdeča – veliko okužb).

Kriteriji za določitev barvnih stopenj so naslednji:
-število okuženih v zadnjih 7 dnevih na 100.000 prebivalcev,
- število opravljenih testov,
- prenosljivost,
- število najdenih skupin okuženi ("klustejev") oz. kako uspešno je bilo sledenje izvoru okužb,
- kapacitete v bolnišnicah (pride v poštev pri oranžni in rdeči barvi). 

Dodatne informacije in trenutno stanje po posameznih deželah najdete na naslednji povezavi:
https://corona-ampel.gv.at/