Veleposlaništvo RS Dunaj /Izredni dogodki - COVID 19 /KORONAVIRUS (COVID-19) V AVSTRIJI /Aktualni ukrepi za omejevanje širjenja COVID-19 v Avstriji /

AKTUALNI UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V AVSTRIJI (posodobljeno 05.10.2021)

Aktualne ukrepe za prepričevanje širjenja koronavirusa v Avstriji najdete na spletni strani avstrijskega zveznega ministrstva za zdravje:

Izpostavljamo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19, ki veljajo na celotnem ozemlju Avstrije.

Posamezne zvezne dežele lahko sprejmejo še dodatne ukrepe, seznam najdete na sledeči povezavi:
https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/bundesweite-massnahmen/

• 3G Pravilo - "cepljen, testiran, ozdravljen" („geimpft, getestet, genesen“)

Kot 3G potrdila se upoštevajto:
1. potrdilo o cepljenju
2. potrdilo o prebolelosti COVID-19
3. potrdilo o negativnem hitrem (24 ur od odvzema brisa) ali PCR (72 ur od odvzema brisa) testu.

Na Dunaju so PCR testi veljavni 48 ur, hitri antigenski testi pa se od 01. oktobra več ne upoštevajo (razen za otroke do dopolnjenega 6 leta starosti).

Od 1. julija velja obveznost predložitve enega dokazila le za osebe, ki so stare nad 12 let. Na Dunaju ta obveznost velja za otroke od šestega leta starosti dalje. Pri otrocih PCR testi veljajo 72 ur in hitri antigenski testi 48 ur.

Od 15. avgusta je potrdilo o cepljenju veljavno šele od popolne imunizacije oz. po prejetju drugega odmerka. Izjema so osebe cepljene s cepivom Johnson & Johnson (dovolj en odmerek).

3G potrdilo je potrebno predložiti v gastronomiji, pri obisku/opravljanju storitev, nastanitvenih obratih, nekaterih kulturnih ustanovah, na dogodkih in prireditvah, sejmih, kongresih, v domovih za ostarele in ostalih zdravstvenih ustanovah.

• Zaščitna maska in razdalja

Uveljavljeno je nošenje FFP2 mask za necepljene osebe, za cepljene osebe pa je nošenje FFP2 mask zgolj priporočljivo. Otrokom do 6. leta starosti ni treba nositi FFP2 ali drugih mask čez usta in nos. Običajne maske lahko nosijo otroci od 6. do 14. leta starosti. Tudi nosečnice lahko nosijo običajne maske.

 

 Gastronomija

Od 01. oktobra je vstop v nočne klube in bare mogoč le za cepljene ter prebolele osebe. Dovoljeno je zasedenost 75 % kapacitet.

 Prireditve

Prireditve s 100 ali več oseb je trebna prijaviti pristojnim organom, za prireditve nad 500 oseb je potrebno od pristojnih organov pridobiti dovoljenje.  Za prireditve nad 25 oseb je obvezno upoštevati 3G pravilo ter za prireditve nad 500 oseb 2G pravilo (prebolevnost/cepljenje).

****

Korona semafor

Avstrijska vlada je uvedla t.i. "Korona semafor", ki posameznim zveznim deželam in okrožjem določa 4 možne stopnje ogroženosti zaradi okužb s korona virusom in temu primerne ukrepe (zelena – malo okužb, rumena, oranžna, rdeča – veliko okužb).

Kriteriji za določitev barvnih stopenj so naslednji:
- število okuženih v zadnjih 7 dnevih na 100.000 prebivalcev,
- število opravljenih testov,
- prenosljivost,
- število najdenih skupin okuženi ("klustejev") oz. kako uspešno je bilo sledenje izvoru okužb,
- kapacitete v bolnišnicah (pride v poštev pri oranžni in rdeči barvi). 

Dodatne informacije in trenutno stanje po posameznih deželah najdete na naslednji povezavi:
https://corona-ampel.gv.at/