Veleposlaništvo RS Dunaj /Izredni dogodki - COVID 19 /KORONAVIRUS (COVID-19) V AVSTRIJI /Aktualni ukrepi za omejevanje širjenja COVID-19 v Avstriji /

AKTUALNI UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V AVSTRIJI (posodobljeno 16.04.2022)

Aktualne ukrepe za prepričevanje širjenja koronavirusa v Avstriji najdete na spletni strani avstrijskega zveznega ministrstva za zdravje:

https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/

https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.html

Posamezne zvezne dežele lahko sprejmejo dodatne ukrepe, seznam najdete na sledeči povezavi:

https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/bundesweite-massnahmen/

Izpostavljamo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19, ki veljajo na celotnem ozemlju Avstrije:

Cepljeni, prebolevniki in testirani 3G pravilo (t.i. PCT pravilo) - „geimpft, genesen oder getestet“

Kot 3G potrdila se upoštevajo:

1. potrdilo o cepljenju

Potrdilo o polnem cepljenju (t.i. Grüner Pass) velja šest mesecev po 2. odmerku (za cepiva, kjer sta potrebna dva odmerka). Za podaljšanje veljavnosti potrdila o cepljenju je potreben 3. odmerek cepiva. Potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom (trije odmerki cepiva oz. prebolelost in dva odmerka cepiva) je veljavno eno leto.

Za osebe, mlajše od 18 let, velja potrdilo o polnem cepljenju 210 dni.

Za osebe, cepljene s cepivom Janssen je za izpolnjevanje pogoja od 03. 01. 2022 dalje potrebno cepljenje z drugim odmerkom (velja zgolj za dostop do dejavnosti znotraj AT in ne za vstop v AT).

Izjeme: Nosečnice lahko namesto PC-potrdila predložijo negativen PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72 ur. V ustanove, ki zahtevajo PC+ ali "Booster"+ pogoj, ne smejo vstopati.

2. potrdilo o prebolelosti COVID-19

Potrdilo o prebolelosti se dokazuje s pozitivnim PCR testom, ki ni starejši od 180 dni oz. z ustreznim zdravniškim potrdilom v nemškem ali angleškem jeziku. Kot potrdilo o prebolelosti ne velja več potrdilo o nevtralizacijskih protitelesih.

3. potrdilo o testiranju

Negativni izvid PCR-testa je veljaven 72 ur od odvzema vzorca.

Negativni izvid HAG-testa je veljaven 24 ur od odvzema vzorca.

Obveznost predložitve enega od dokazil velja le za osebe, ki so že dopolnile 12 let (starostna meja se lahko v posameznih zveznih deželah razlikuje). Otrokom se veljaven t.i. "Ninja-Pass" prizna kot izpolnjen pogoj 2G (velja za otroke, ki se šolajo v Avstriji).

Obiski v bolnišnicah, domovih za nego in drugih zdravstvenih ustanovah so možni le ob izpolnjevanju pogoja 3G (prebolelost, cepljenje ali testiranje).

Zaščitna maska in razdalja

Uporaba FPP2 zaščitne maske je obvezna v nekaterih zaprtih prostorih: v bolnišnicah, domovih za ostarele, ustanovah za nego bolnikov in drugih podobnih ustanovah, na javnih prevoznih sredstvih, postajališčih, v taksijih, trgovinah z nujnimi življenjskimi potrebščinami, ustanovah upravnih organov, ki poslujejo s strankami, in verskih objektih (razen v primeru verskih združenj, kot npr. maša). Za otroke do 6. leta starosti zaščitna maska ni obvezna.

Gastronomija in turizem

Ukrepi in odprtja se lahko razlikujejo po posameznih zveznih deželah.

DUNAJ  

Za mesto Dunaj veljajo enaki ukrepi kot za celotno Avstrijo, izjema je veljavnost PCR-testov, ki je skrajšana na 48 ur.

****

ZAKON O OBVEZNEM CEPLJENJU

Od 1. februarja 2022 dalje v Avstriji velja splošna obveznost cepljenja proti COVID-19.

- Obvezno cepljenje velja za vse polnoletne osebe, ki imajo prebivališče v Avstriji.

- Izvajanje Zakona o obveznem cepljenju se začasno prekine. Druga faza, ki zajema nadzor izpolnjevanja obveznega cepljenja zoper COVID-19 znotraj Avstrije, se tako ni začela 15. 03. 2022, kot je bilo sprva predvideno, temveč je premeščena za nedoločen čas. V mesecu maju je načrtovana ponovna presoja nujnosti zakona.