Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
09.01.2019  

Dopolnilni pouk slovenskega jezika na Dunaju 

Dopolnilni pouk slovenskega jezika je namenjen Slovencem po svetu in njihovim potomcem. Financira ga Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport ob strokovni podpori Zavoda RS za šolstvo. Za udeležence je brezplačen in prostovoljen.


Pouk pomaga ohranjati slovenski jezik in identiteto v tujem okolju, hkrati pa pomeni tudi odlično priložnost za druženje otrok in njihovih staršev ter odraslih udeležencev pouka. Več informacij dobite na spletni strani Stičišče – slovenščina za Slovence po svetu: https://www.zrss.si/sticisce/dopolnilni-pouk/.


Na Dunaju pouk poteka v prostorih Centra avstrijskih narodnosti (Teinfaltstraße 4) v različnih starostnih skupinah za otroke od četrtega leta in v dveh skupinah za odrasle.


Naše ure so namenjene spoznavanju slovenskega jezika, kulture in literature; obeležujemo slovenske praznike in pomembne športne, kulturne ter druge dogodke. Vsako leto pripravimo delavnice, razna druženja in piknik.


Urnik dopolnilnega pouka slovenščine na Dunaju:
• ponedeljek od 15.30 do 17.00: 1. in 2. razred osnovne šole
• ponedeljek od 17.00 do 18.30: 3. in 4. razred osnovne šole
• sreda od 17.00 do 18.30: predšolski otroci
• četrtek od 15.30 do 18.30: mladinci
• četrtek od 18.30 do 21.30: odrasli (razdeljeni na začetno in nadaljevalno skupino)

Več informacij dobite pri učiteljici Juditi Babnik na elektronskem naslovu judita.babnik(at)gmail.com.
 
Pouk slovenskega jezika kot materinščine na Dunaju

Že drugo šolsko leto na Dunaju poteka tudi pouk slovenskega jezika kot materinščine (Muttersprachlicher Unterricht) v okviru avstrijskega šolskega sistema na Dunaju (Mestni šolski svet). Pouk je namenjen slovensko govorečim šoloobveznim otrokom, ki želijo v krogu sovrstnikov v okviru rednega šolskega sistema okrepiti in nadgrajevati svoje znanje slovenščine kot maternega jezika. Obiskovanje tega pouka je seveda brezplačno in se konec šolskega leta nagradi z vpisom v šolsko spričevalo. Oblikovani sta dve starostni skupini otrok, in sicer:


- mlajša skupina od 1. do 4. razreda (Pflichtschule) ima pouk ob torkih od 15.30 do 18.00 v prostorih VS Stubenbastei (pri podzemni postaji Stubentor).  Pri tem je pouk v času 15:30-17:00 usmerjen na 1. in 2. razred, ob 16:30-18:00 pa na 3. in 4. razred (pol ure prikrivanja). Otrok lahko pouk obiskuje tudi v celotnem razpoložljivem času (pripravljene naloge za samostojno delo ali priključitev delu druge skupine).  Več informacij dobite pri učiteljici Jeri Petriček Hrastnik na elektronskem naslovu jerapetrichek(at)yahoo.com;


- starejša skupina od 1. do 8. razreda gimnazije (AHS) pa ima pouk ob torkih od 16.20 do 18.00 v prostorih Gimnazije Stubenbastei (pri podzemni postaji Stubentor). Več informacij dobite pri učiteljici Juditi Babnik na elektronskem naslovu judita.babnik(at)gmail.com.