Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
27.02.2020  

Koronavirus (COVID-19) v Avstriji

V Avstriji število okuženih s koronavirusom (COVID – 19) stalno narašča in pričakujejo porast števila okuženih. Trenutno testirajo vse, ki so bili v stiku z okuženimi in izvajajo ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

V kolikor se nahajate v Avstriji priporočamo, da redno spremljate avstrijske medije, ki zelo ažurno poročajo o novih primerih okužbe in ukrepih. Prav tako upoštevajte navodila lokalnih oblasti in ravnajte preventivno za zmanjšanje možnosti okužbe - v skladu s priporočili pristojnih služb (v nadaljevanju).

Kaj storiti v primeru suma okužbe?

Tistim, ki ste nedavno pripotovali iz območjih, kjer so se pojavile okužbe s koronavirusom svetujejo, da omejite svoje socialne stike in ste pozorni na pojav znakov okužbe. 

V primeru ugotovljenih znakov okužbe svetujejo, da ostanete doma in pokličete na telefonsko številko: 1450, kjer boste prejeli nasvet strokovnjaka glede nadaljnjega postopanja, možna je tudi odredba v hišno karanteno. Obisk osebnega zdravnika ali bolnice odsvetujejo. 

Sprejeti so bili naslednji ukrepi (stanje na dan 9.3.2020):

 • VARNOSTNA OPOZORILA ZA POTOVANJA MZZ AVSTRIJE:
  https://www.bmeia.gv.at/reise-aufenthalt/reiseinformation/laender/

  Za severni del Italije
   (Lombardija, Veneto, Emilia-Romagna, Marken in Piemont) je varnostna  stopnja 5 – potovanje odsvetujejo. V Liguriji, Toskani, Kampaniji, Latiumu in Furlaniji-Julijski krajini je varnostna stopnja 3 – odsvetujejo vsa ne nujna potovanja.

  Za Južno Korejo in Iran: za obe državi zdaj velja najvišja – 6. stopnja opozorila - odsvetujejo vsakršna potovanja in hkrati pozivajo tiste, ki se tam nahajajo kot turisti, da državi čim prej, vsaj začasno, zapustijo. Do odhoda svetujejo izogibanje večjim zborovanjem, slediti navodilom lokalnih oblasti ter upoštevanje navodil glede higijene.

 • Direktni leti iz Kitajske, Južne Koreje, Irana, Milana in Bologne so odpovedani.
  Aktualne informacije letališča Dunaj: https://www.viennaairport.com/aktuelles

 • ZDRAVSTVENI PREGLEDI NA MEJI MED ITALIJO in AVSTRIJO (TIROLSKA, KOROŠKA zaenkrat ne!): s torkom, 10.3.2020 bodo na mejnih prehodih uvedli naključne zdravstvene preglede na mejnih prehodih Sillian in Reschenpass, na magistralnih cestah ter na vlakih Pri potnikih bodo merili vročino, vprašali jih bodo ali so pred kratkim potovali v rizične predele in ali imajo gripi podobne znake.

 • ZDRAVNIŠKO POTRDILO ZA DRŽAVLJANE TRETJIH DRŽAV (NE VELJA ZA EU DRŽAVLJANE): državljani Južne Koreje, Kitajske (iz province Hubei), Iran in Italije morajo pri potovanju v Avstrijo predložiti zdravniško potrdilo, ki je lahko staro največ 4 dni. Ukrep ne velja za državljane EU, Velike Britanije, Švice, Islandije, Norveške in Lihtenštajna. 

Večjih dogodkov zaenkrat ne odpovedujejo, vendar pa mora vsak organizator večjega dogodka narediti oceno tveganja okužbe. 

Aktualne informacije o koronavirusu so dostopne na:

ŽELEZNIŠKI PROMET Z ITALIJO (28.2.2020):  zaenkrat ni omejitev glede potovanj v Italijo. Aktualne informacije so dostopne na: https://www.oebb.at/.

AKTUALNE UKREPE V RS LAHKO SPREMLJATE NA:


Vlada RS:


Ministrstvo za zunanje zadeve: