Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
08.06.2010  

MZZ pozdravlja potrditev arbitražnega sporazuma

S potrditvijo arbitražnega sporazuma sta Slovenija in Hrvaška prišli najbližje rešitvi mejnega vprašanja, ki je obremenjevalo medsebojne odnose od osamosvojitve leta 1991.

 

Slovenijo in Hrvaško povezujejo razvejani odnosi na vseh področjih, od kulture do gospodarstva. S potrditvijo arbitražnega sporazuma pa se odpira pot k reševanju preostalih odprtih vprašanj in oblikovanju pogojev za vzpostavitev še tesnejših in tvornejših dobrososedskih odnosov.

 

Slovenija je včeraj dodatno potrdila svojo zavezanost politiki širitve Evropske unije in podpori članstva držav Zahodnega Balkana. Dogovorno reševanje odprtih vprašanj je namreč temelj regionalnega sodelovanja in ena od osnov hitrega napredka na poti v Evropsko unijo.

 

Po formalnem obvestilu obeh držav z ustreznima diplomatskima notama, da sta ratificirali arbitražni sporazum, se bo začelo obdobje, v katerem bo Slovenija pripravljala argumentacijo in dokaze, ki jih bo predstavila arbitražnemu sodišču. Slovenija svojo argumentacijo vestno pripravlja že dolgo časa, vendar nas čaka veliko delo, pri katerem bo potrebno sodelovanje širše strokovne javnosti.

 

Volivke in volivci, ki so se v velikem številu udeležili včerajšnjega referenduma, so tako potrdili, da je to za Slovenijo pomembno vprašanje, ki ga je treba rešiti.

 

Potrditev arbitražnega sporazuma je pozdravil tudi širok krog uglednih politikov, med njimi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso, predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, visoka predstavnica Catherine Ashton, evropski komisarji, med njima Štefan Füle in Janez Potočnik, zunanji ministri sosednjih dežel ter zunanji ministri regije.