Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
14.04.2017  

Okrožnica pouka slovenščine

Dragi starši,

še nekaj mesecev in za nami bo prvo šolsko leto pouka slovenskega jezika kot materinščine (Muttersprachlicher Unterricht) v okviru avstrijskega šolskega sistema na Dunaju. Prva generacija otrok 1 - 4. razreda je na VS Stubenbastei navkljub pogosto napornim popoldanskim uram uživala pri pouku, se pri tem veliko naučila, in bo s koncem šolskega leta nagrajena tudi z vpisom obiska tega pouka v svoje šolsko spričevalo.

Starši in drugi predstavniki institucij, ki nam je v skupnem interesu, da otrokom omogočimo tudi nadaljnji pouk slovenskega jezika kot materinščine, smo z novim šolskim letom pred novimi izzivi. Del naše prve generacije se mora posloviti od te starostne skupine, obenem pa bi želeli v preostalo skupino povabiti čim več "mladošolčkov".

Pogoj za oblikovanje nove starostne skupine otrok od 1. do 4. razreda nižje gimnazije (11 do 15 letniki), kot tudi ohranitev obstoječe skupine je zadosten interes. Mestni šolski svet bo tovrstno pobudo podprl, če bo zanjo izrazilo interes najmanj 12 otrok. Interes se izrazi z dvojezično prijavo. Pouk za nižjo starostno skupino bi še naprej potekal na VS Stubenbastei, za starejše otroke pa mora potekati na AHS šoli (v bližini), in bi za oboje trajal 3 šolske ure na teden.

Program maternega jezika je v Avstriji sicer zelo uveljavljen in poteka v 25 jezikih na številnih lokacijah. Več informacij o tem najdete na http://www.schule-mehrsprachig.at/.

V preteklih tednih smo preverili prvi interes staršev za nadgradnjo pouka materinega jezika in smo zelo veseli, da se je interes glede na aktualno šolsko leto izdatno okrepil, skoraj podvojil. Aktualno imamo zabeleženih 10 otrok za mlajši osnovnošolski program ter 11 otrok za novo predviden program nižje gimnazije. Staršem se iskreno zahvaljujemo za zaupanje in izražen interes vključitve otroka v program slovenščine kot materinega jezika v 2017/18.

V tej luči izražamo še dodaten apel vsem staršem, da združimo interese in stopimo skupaj, ter omogočimo otrokom nadaljnje, za starejše pa tudi bolj usmerjeno in poglobljeno učenje slovenskega jezika. Smo že zelo blizu želenega cilja in verjamemo, da nam lahko skupaj uspe.

Prosimo, da vsi starši, ki tega še niste storili, in želite s svojim otrokom začeti prihodnje šolsko leto s poukom slovenščine kot materinskega jezika, to pisno čim prej sporočite Veleposlaništvu RS na Dunaju (dusan.psenicnik@gov.si). Pri tem navedite ime in priimek otroka, njegovo starost ter ime in naslov šole, ki jo bo otrok obiskoval v šolskem letu 2017/18.

Sporočilo še ne pomeni formalne prijave otroka na pouk materinščine, pričakuje pa se, da boste starši, ki boste na ta način izrazili interes, tudi dejansko izvedli vpis svojega otroka. Lista otrok bo namreč služila kot izhodišče za dogovor z Mestnim šolskim svetom.

Želimo vam prijetne velikonočne praznike, v torek, 25. 4. 2017 ob 18. uri, pa se na sestanku s starši snidemo v prostorih Centra avstrijskih narodnosti na Dunaju.

Lep pozdrav