Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
27.04.2017  

Spominska slovesnost za 13 žrtev iz Sel na Koroškem

Na Deželnem sodišču na Dunaju je danes potekala spominska slovesnost za 13 žrtev iz Sel na Koroškem in okolice, ki so bile v času nacionalsocializma na tem mestu obglavljene. Častni gostje slovesnosti, v soorganizaciji našega veleposlaništva in Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju, so bili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, avstrijski zvezni pravosodni minister Wolfgang Brandstetter in ...koroški deželni glavar Peter Kaiser. Dogodka se je udeležil tudi generalni konzul RS v Celovcu Miran Predan.

Poleg častnih gostov, so svoje nagovore v spomin na tragične dogodke druge svetovne vojne naslovili še veleposlanik RS v Avstriji dr. Andrej Rahten, predsednik Deželnega kazenskega sodišča Dunaj mag. Friedrich Forsthuber in mestni svetnik dr. Michael Ludwig. Slavnostna govornica pa je bila predsednica Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju Jana Trap.

Osrednje sporočilo vseh govorcev je bilo "nikoli pozabiti", da ne bi ponavljali napak preteklosti in povzročali novih krivic in trpljenja. Medsebojno sodelovanje in toleranca sta ključ miroljubnega sožitja, simbolika te slovesnosti pa ostaja aktualna in bo pomembna tudi v prihodnje.

Minister Žmavc in koroški deželni glavar Kaiser sta v okviru udeležbe na slovesnosti tudi obiskala sedež Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju.