Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
05.09.2018  

Informacija za starše - mlajša VS skupina

Spoštovani starši, 

posredujemo vam aktualno informacijo učiteljice Jera Petriček Hrastnik glede pouka slovenščine kot materinskega pouka na VS stopnji. 

Hvala vsem, ki ste se udeležili roditeljskega sestanka - izmenjali smo veliko pomembnih informacij. Za vse, ki niste utegnili priti, je spodaj vsebinski povzetek: 

Glede na izkušnje iz prejšnjega leta sem se odločila, da bom pouk ob torkih na VS Stubenbastei zasnovala tako:  

15:30-17:00 bo pouk za 1. in 2. razred. Pomembno je, da se v tem času paralelno z učenjem nemške pisave uči tudi pisanje slovenščine. Mlajši tudi radi gledajo slikanice in pojejo pesmice, zato bom del pouka glasbeno obarvala.  

16:30-18:00 bo pouk za 3. in 4. razred. Uporabljali bomo berilo in se učili osnove slovnice, posegli pa bomo tudi po literaturi, ki je med to starostno skupino privlačna.  

Pol ure vmes se prekriva – to bomo uporabili za branje stripov in podobno. Malica bo verjetno po eni šolski uri za vsako skupino posebej. Vsi, ki bi želeli, da otrok pouk kot doslej obiskuje v celotnem času od 15:30-18:00, seveda dobrodošli – to velja tudi za brate in sestre, ki so v različnih skupinah. Vedno bom imela pripravljene naloge za samostojno delo, po želji pa se lahko priključijo delu druge skupine.  

Pomembno je, da otrok pride k pouku vsak teden. Naloga materinščine je, da otrokom ponudi vsebine ljudske šole v maternem jeziku. Povejte otrokom, da je pouk slovenščine kraj in prostor, kjer se govori slovensko tudi s prijatelji. To je naš mali slovenski bazen – to je prvi princip uspešnega učenja (tujega) jezika.  

Prosim vas, da k prijavi nagovorite tudi tiste vaše znance, ki so oklevali zaradi prevelike časovne obremenitve - prijave so še vedno mogoče! Le z zadostnim številom otrok bomo zagotovili kontinuiteto in našim otrokom pomagali ohranjati bogastvo, ki ga pomeni znanje materinščine! 

Poleg tega smo se s starši dogovorili, da bi naročili revijo Ciciban in jo uporabljali pri pouku oz. domačih nalogah. Z naročnino dobimo tudi kodo, s katero lahko na spletnem portelu Učim.se z otroki rešujete zanimive naloge v slovenščini. Dogovorili smo se tudi za domačo nalogo - otroci bodo v mapo dobili list z domačo nalogo, ki jo potem do naslednjega tedna prinesejo. 3. in 4. razred bosta imela tudi bralno značko. 

Lep pozdrav, 

Jera Petriček Hrastnik