Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
05.10.2017  

Odkritje spominske plošče dr. Maksu Fabianiju in simpozij

Dunaj, 3. oktober 2017 – Slovenska veleposlanica v Republiki Avstriji, mag. Ksenija Škrilec, je svečano odkrila spominsko ploščo v čast arhitektu dr. Maksu Fabianiju na stavbi Urania v dunajskem prvem okrožju.

Urania, ki je bila zgrajena leta 1910 za namen izobraževalnega centra, velja za eno izmed najbolj znamenitih arhitektovih del in obenem predstavlja eno izmed identitetnih značilnosti avstrijske prestolnice. V svoji pojavnosti je uveljavila t. i. stil "barocuss fabiensis". Na ta način je slovenska kultura na Dunaju pustila izrazit in trajen pečat, na kar smo lahko ponosni, saj smo enakopravno vstopili v zahteven avstrijski kulturni prostor.

Odkritju plošče je sledil simpozij z naslovom Max Fabiani & das Fin de siècle v organizaciji VHS Wiener Urania, Slovenskega znanstvenega inštituta in ACD - Agencije za javno diplomacijo s sedežem na Dunaju in ob sodelovanju SKICA, s slovesnim nagovorom veleposlanice mag. Ksenije Škrilec, dr. Michaela Ludwiga (Mestni svet za stanovanja, stanovanjsko izgradnjo in obnovo mesta), Herberta Seherja (Slovenski inštitut Dunaj) in mag. Tatjane Sehić (predsednica ACD). Veleposlanica je poudarila pomen sodelovanja med Avstrijo in Slovenijo, pri čemer je bila ob začetku mandata deležna tople dobrodošlice s strani predstavnika dunajske mestne oblasti.

Sledili so prispevki strokovne javnosti. Zelo izčrpno in z bogatim poznavanjem arhitektovega opusa sta delo Maksa Fabianija predstavila univ. prof. Boris Podrecca in dr. Damjan Prelovšek. Vključeni so bili tudi interdisciplinarni prispevki, ki so se nanašali na obdobje ob prelomu stoletja in so poudarjali kulturne vezi med Slovenijo in Avstrijo.

Dr. Anja Fabiani, Sektor za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi, Ministrstvo za zunanje zadeve RS, je v dvogovoru z mag. Tatjano Sehić na podlagi družinskega izročila predstavila  "trans- kulturne" vidike sodelovanja med tremi narodi (slovenski, avstrijski in italijanski), v simbolu "murve Fabianijevih in stoletja miru na Krasu" (isti je  naslov romana).

Kot zanimivost za slovenske obiskovalce Dunaja in njegovih znamenitosti velja omeniti še, da je Fabiani načrtoval tudi stavbo Artaria. Artaria stoji na ulici Kohlmarkt, ki vodi neposredno do Hofburga.