Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
29.01.2010  

Predaja poverilnih pisem generalnemu direktorju Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO)

Veleposlanik in stalni predstavnik pri mednarodnih organizacija na Dunaju, Aleksander Geržina, je 29. januarja predal poverilna pisma generalnemu direktorju Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO).

V predstavitvenem pogovoru je VP Geržina DG UNIDO najprej čestital za vnovično izvolitev ter izrazil željo po nadaljnjem uspešnem sodelovanju med Slovenijo in UNIDO.

DG Yumkella je dosedanje sodelovanje s Slovenijo označil kot primer zglednega sodelovanja, pri čemer je še posebej poudaril projekte, ki jih Slovenija podpira na Z Balkanu in v NIS.

Organizacija UNIDO ima od leta 1986 status specializirane agencije Združenih narodov za področje industrijskega razvoja in ima 171 držav članic. Splošen okvir dejavnosti UNIDO je trajnostni industrijski razvoj, zmanjševanje revščine v svetu skozi povečanje produktivnosti in pospeševanje gospodarske rasti.

Slovenija z UNIDOM sodeluje na podlagi Zakona o ratifikaciji Sporazuma o sodelovanju med Organizacijo Združenih narodov za industrijski razvoj in Vlado Republike Slovenije in Upravnega dogovora o posebnih namenskih prispevkih v Sklad za industrijski razvoj. Na podlagi tega sporazuma in v okviru finančnih prispevkov v Sklad za industrijski razvoj, MG predlaga oz. potrjuje posamezne projekte na prednostnih območjih. Sklenjeni sporazum tako tudi slovenskim podjetjem daje priložnost za vključevanje kapacitet in izkušenj v izvedbo mednarodnih razvojnih projektov.

 

(foto: ZN)