Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
02.03.2010  

Odprtje skupno slovensko-avstrijsko mednarodne delavnice Marjetica

Evropski poslanec Ivo Vajgl in veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Avstriji Aleksander Geržina sta v petek, 26. februarja 2010, v Mariboru odprla skupno slovensko-avstrijsko mednarodno delavnico Marjetica. Gre za začetek projekta prenosa dobrih praks iz avstrijskega Waldviertla na slovensko Štajersko in Pomurje. Projekt Marjetica je multidisciplinarni projekt z možnimi večplastnimi učinki  in  pozitivnimi posledicami na različne ravni življenja v naši družbi, predvsem s svojim vplivom na povečanje samooskrbe z doma pridelanimi svežimi živili na kmetijstvo, razvoj podeželja, zagotavljanje prehranske varnosti, varovanje okolja, ohranjanje naravnih virov, ohranjanje obdelanih kmetijskih zemljišč in biotske raznovrstnosti, ohranjanje kulturne krajine, nacionalno varnost, zdravstvo, izobraževanje, socialo, gospodarstvo, trajnostno energetiko, trajnostni promet, podnebne spremembe in turizem. To je projekt, ki vključuje mnogo različnih partnerjev, in s katerim vsi pridobijo. Projekt lahko v našo družbo vnese drugačne življenjske vrednote, spremeni način življenja in razmišljanja ter hkrati izboljša ekonomsko stanje vseh udeležencev.

Cilja projekta sta oživitev podeželja ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja in povečevanje deleža samooskrbe države z lokalno pridelanimi kmetijskimi ter živilskimi izdelki.

S projektom se bo povečala tudi možnost tesnejšega gospodarskega povezovanja med različnimi gospodarskimi subjekti v obmejnih regijah Štajerske in Pomurja.

Projekt je iniciiral evropski poslanec Ivo Vajgl v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Slovenije na Dunaju.