Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
25.02.2010  

Veleposlanik RS Avstrijski nacionalni knjižnici podaril računalniško grafiko

Veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Avstriji Aleksander Geržina je v torek, 23. februarja 2010, v prostorih Avstrijske nacionalne knjižnice direktorici Dr. Johanni Rachinger podaril računalniško grafiko »Trubar in prva slovenska knjiga« oblikovalcev Milenka in Maje Licul. Računalniška grafika, na kateri sta natisnjena faksimila naslovnic Katekizma in Abecedarija, ki ju hrani Avstrijska Nacionalna knjižnica, je izdelana v duhu sodobne likovne interpretacije, ki opominja, da sta Trubar in njegovo delo živo prisotna tudi v sedanjem času. 

V sredini grafike je ploščica iz 24-karatnega zlata, ki asociira na bogato kulturno izročilo mesta Dunaj in humanističnega duha, v katerem je deloval tudi Trubar.

Letos poteka 460. obletnica izdaje obeh prvih slovenskih knjig. Predaja grafike je zaznamovala prav to obletnico, ob enem pa obeležila tudi dejstvo, da je UNESCO proglasil Ljubljano za Svetovno prestolnico knjige leta 2010. Republika Slovenija se je na ta način zahvalila Avstrijski Nacionalni knjižnici za odlično sodelovanje v preteklih letih. Veleposlaništvo na Dunaju si bo prizadevalo, da bosta originala Katekizma in Abecedarija v Sloveniji spet kmalu na ogled.