Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
07.07.2010  

»Slovenski forum na Dunaju s predsednikom uprave Luke Koper«

V torek, 6. julija 2010 je veleposlaništvo RS na Dunaju organiziralo tretje srečanje Slovenskega foruma na Dunaju, ki je namenjen predstavitvi Slovenije in rednemu dialogu z nerezidenčnimi veleposlaništvi na Dunaju. Naj spomnimo, da je VDU forum ustanovilo marca 2010.

 

Temo tokratnega foruma »Globalna in regionalna logistika in transport: Luka Koper – rastoče trgovanje na mednarodnih trgih«, je predstavil predsednik uprave dr. Gregor Veselko.

 

Po nagovoru veleposlanika Aleksandra Geržine, ki je podal osnovne informacije o družbi in osrednjem gostu, je dr. Veselko predstavil trenutne razmere, vizijo, strateško politiko in ambiciozne načrte ter cilje Luke Koper.

 

Tokratnega srečanja Slovenskega foruma na Dunaju se je udeležilo veliko število veleposlanikov in predstavnikov veleposlaništev, ki so s številnimi in zelo konkretnimi vprašanji pokazali velik interes za temo predstavitve , ki se je izkazala kot izredno pomembna za krepitev sodelovanja in navezovanja gospodarskih stikov Slovenije z državami foruma.

 

Glede na številna vprašanja o sodelovanju Luke Koper z državami Latinske Amerike ter izraženim interesom za poglobitev sodelovanja, je bila včerajšnja predstavitev pomembna tudi v luči napovedanega obiska PV Pahorja z gospodarsko delegacijo v Braziliji in Venezueli letos jeseni.

 

Predstavitev je bila zelo dobro sprejeta. VDU je tokratno srečanje foruma v celoti posvetil gospodarski diplomaciji in širitvi možnosti, ki jih nudi Luka Koper, v veliki meri prav za države, ki pokrivajo Slovenijo iz Dunaja. Ob robu foruma potekalo tudi nekaj konkretnih dogovorov o možnostih prihodnjega sodelovanja.

 

Slovenski forum postaja vse bolj tudi zanimivo stičišče različnih držav, ki sicer nimajo vzpostavljenih medsebojnih odnosov (npr. Iran, Irak, Sirija, Izrael, J in S Koreja, Savdska Arabija).

 

VDU bo s srečanji Slovenskega Foruma na Dunaju nadaljeval jeseni in si tako še naprej prizadeval za tesnejše sodelovanje med Slovenijo in državami foruma, s poudarkom na gospodarski diplomaciji oz. možnostih krepitve sodelovanja na gospodarskem področju.