Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
30.08.2010  

Na srečanju držav članic Salzburškega foruma tudi o prometni varnosti

Slovenska ministrica Katarina Kresal je včeraj predstavila slovenski program predsedovanja forumu. Za Slovenijo je ključnega pomena, da Salzburški forum postane dobro povezana in vplivna skupina znotraj Evropske unije, ki bo omogočala tudi malim državam, kot je Slovenija, da se bo njihov glas bolje slišal v Evropi.


Slovenija želi v času predsedovanja posebej delati na zagotavljanju prometne varnosti. Pospešiti želi iskanje pravne rešitve, ki bo omogočala izmenjavo podatkov o  lastnikih vozil, na podlagi katerih bi lahko kazni za hujše prometne prekrške tudi izterjali. Tak instrument bi bil pomemben z vidika preventive, saj se morajo vsi državljani EU zavedati, da smo si pred zakonom vsi enaki in da je objestna vožnja kaznovana v katerikoli državi EU.


Med prioritetami v tem času bodo tudi programi za zaščito prič, kjer države želijo poenotiti pravila skupnega delovanja v programu zaščite prič, ki bi omogočal enostavnejše izvedbo mednarodnih aktivnostih programa zaščite prič in sodelovanje pri boljšem črpanju evropskih sredstev.


Na drugem dnevu ministrske konference v okviru Salzburškega foruma je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal predstavila slovenske izkušnje pri zagotavljanju varnosti v cestnem prometu. Ob tem je omenila nov način dela policije, ustanovitev Agencije za varnost v prometu in pripravo nove zakonodaje ter poudarila, da je bilo na slovenskih cestah letos 25 % manj smrtnih žrtev kot lani. Cilj vseh omenjenih ukrepov je dodatno zmanjšanje žrtev prometnih nesreč. Obenem je predstavila tudi pobudo, kako bi lahko bili še bolj učinkoviti pri čezmejni izmenjavi podatkov o voznikih vozil in izterjavi prekrškovnih glob. Ministri bodo podprli vse rešitve, ki nam bodo omogočile enotno delovanje v vseh državah Evropske unije. Ministri so govorili tudi o sodelovanju pri večjih nogometnih tekmah in ideji o pripravi mednarodnega sporazuma, ki bi urejal “prepoved vstopa na stadion” in kaznovanje nasilnežev, in sicer najprej v obliki priporočil na osnovi nacionalne zakonodaje.


V nadaljevanju so se  ministri Salzburškega foruma srečali z ministri držav Zahodnega Balkana. Ministrica Katarina Kresal je poudarila, da se bo Slovenija še naprej aktivno zavzemala za ukinitev vizumske obveznosti za Albanijo in Bosno in Hercegovino v vseh mednarodnih forumih in telesih Sveta EU. Ministrica je zagotovilo o podpori za ukinitev vizumske obveznosti za ti dve državi pridobila tudi od držav Salzburškega foruma. Pričakujemo, da bo vizumska obveznost ukinjena najkasneje do konca leta 2010.