Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
01.10.2010  

Predstavitev knjige Draga Jančarja – Drevo brez imena

V sredo, 29. septembra, je v centralni knjižnici na Dunaju potekala predstavitev romana Drevo brez imena Draga Jančarja, ki je v slovenščini izšel že pred dvema letoma, založba Folio pa ga je zdaj izdala v nemškem prevodu.

 

Pisatelj, dramatik, esejist in publicist je eden izmed najpogosteje prevajanih slovenskih avtorjev. Je dobitnik številnih priznanj doma in na tujem, izmed slednjih naj omenimo evropsko nagrado za kratko prozo v Augsburgu 1994, Herderjevo nagrado 2003 in nagrado Jean-Améry 2007. Od leta 1987 do 1991 je bil Jančar predsednik slovenskega PEN centra, v okviru katerega je veliko pripomogel k samostojnosti Slovenije.

 

Pred Dunajem je avtor v Avstriji gostoval že v Salzburgu.  

 

Avtor, ki je v avstrijskem prostoru v veliki meri poznan in cenjen, je zbranemu občinstvu avstrijskih in slovenskih ljubiteljev njegovih del na literarnem večeru približal svet arhivarja Janeza Lipnika, ki naleti na erotični dnevnik serijskega ljubimca. Zgodba nas popelje k doživetjem begunca, ki se skriva v hiši lepe učiteljice Zale, kjer postane žrtev napada njenega partnerja, oficirja, ki se izkaže za pisca memoarjev. Sčasoma skozi zmešnjavo preteklosti, sedanjosti, mita in realnosti arhivar sam postane del zgodbe. Samosvoja razporeditev prostora in časa nam prikaže tako vojne grozote kot tudi erotične doživljaje v enkratni luči moškega in ženskega doživljanja.  

 

Po nekaj prebranih napetih odlomkih je sledil intenziven pogovor o vrednosti in obstoju slovenščine v današnji družbi, njeni prihodnosti in o avtorjevih lastnih doživljanjih romana.