Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
17.03.2010  

Minister Žbogar na delovnem obisku v Avstriji

Dunaj, 16. marca 2010 - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je danes mudil na delovnem obisku na Dunaju, kjer ga je sprejel dr. Michael Spindelegger, zvezni minister za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije. V okviru obiska se je minister Žbogar srečal tudi z zveznim predsednikom Avstrije dr. Heinzom Fischerjem in s predsednico Državnega zbora mag. Barbaro Prammer. Minister Žbogar bo v popoldanskem času imel še predavanje z naslovom »Balkan at the Crossroad – Time to move forward with the Euroatlantic Agenda« v organizaciji Avstrijske družbe za zunanjo politiko in Združene narode (ÖGAV) in Inštituta za Podonavje in srednjo Evropo (IDM). Z avstrijskimi sogovorniki so poleg pregleda aktualnih dvostranskih odnosov pogovori potekali o aktualnih evropskih in mednarodnih temah. Ministra za zunanje zadeve sta ob tej priložnosti tudi podpisala skupno izjavo.


(Foto Bobo)

Minister Žbogar in minister Spindelegger sta uvodoma ugotovila, da so bilateralni politični odnosi med državama dobrososedski, partnerski in zelo intenzivni. Med državama poteka obsežno sodelovanje na politični in strokovni ravni na različnih področjih. Ministra sta se zavzela še za poglobitev sodelovanja na vseh ravneh, obenem pa tudi izpostavila odlično sodelovanje med državama pri konzularnih, notranjih, čezmejnih, razvojno-humanitarnih vprašanjih in projektih.

Ministra sta pozornost namenila tudi vprašanju slovenske manjšine slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Minister Žbogar je v pogovorih izpostavi, da se Slovenija dosledno zavzema za uresničitev vseh pravic, ki izhajajo iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), iz avstrijske zakonodaje, odločb avstrijskega ustavnega sodišča in iz drugih za Avstrijo zavezujočih mednarodnih instrumentov s področja človekovih pravic in narodnih manjšin. Slovenija bo še naprej podpirala rešitve, ki so sprejemljive za manjšino in ki bodo zagotovile uresničitev vseh njenih pravic. Minister Žbogar je še poudaril, da je stališče Slovenije, da je ADP veljavna mednarodna pogodba ter da se Slovenija, kot ena od enakopravnih držav naslednic SFRJ, šteje za naslednico ADP po nekdanji SFRJ.

Ministra sta veliko pozornosti namenila tudi možnostim za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama. Avstrija je 4. najpomembnejši izvozni partner Slovenije in 3. najpomembnejši uvozni partner.

Minister je avstrijskemu kolegu tudi čestital za uspešno predsedovanje varnostnemu svetu OZN novembra 2009, pozornost pa sta sogovornika namenila tudi širitvi EU Zahodni Balkan, evropski zunanji službi ter  sodelovanju obeh držav v podonavskem sodelovanju.

Fotogalerija obiska

Skupna izjava (ang)