Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
13.04.2010  

Srečanje veleposlanika Aleksandra Geržine z županom mesta Gradec mag. Siegfriedom Naglom

V pogovorih je bilo ugotovljeno intenzivno in razvejano obstoječe sodelovanje Gradca z Mariborom. Mesti sta tesna partnerja pri izvajanju projektov na številnih področjih, posebej v kulturi, univerzitetni sferi in zdravstvu. Možnosti za nadaljnjo poglobitev partnerstva obstajajo med drugim pri infrastrukturnih in okoljevarstvenih tematikah, ki prevladujejo tudi v aktualnih razpravah evropske in mednarodne skupnosti. 

 

Skupni projekt, ki sta ga predlagala sogovornika, je razmislek o okrepitvi turistične veje gospodarstva v »sosedskih« treh mestih, ki se ali pa se še bodo ponašala z nazivom kulturna prestolnica Evrope. Gre za predlog o paketni turistični ponudbi za obisk avstrijskega Gradca, ki je nosil naziv kulturne prestolnice leta 2003, madžarskega Pécsa, letošnje kulturne prestolnice, in Maribora, ki se za pridobitev naziva v letu 2012 poteguje skupaj s še petimi slovenskimi mesti (Ptuj, Murska Sobota, Novo mesto, Slovenj Gradec, Velenje).

 

Veleposlanik Geržina se je ločeno srečal tudi s predstavniki slovensko-avstrijske trgovinske zbornice. Z namenom uresničevanja prioritete gospodarske diplomacije v slovenski zunanji politiki je predlagal izvedbo konference oziroma delavnice z delovnim naslovom možnosti za mala in srednja podjetja iz Slovenije na avstrijskem tržišču po sprostitvi omejitve zaposlovanja delovne sile iz novih držav članic EU po maju 2011. Dogovorjeno je, da bosta obe strani v čim krajšem času pripravili koncept omenjene konference, ki bi potekala v mesecu juliju.

 

V okviru obiska se je veleposlanik Aleksander Geržina vpisal v Zlato knjigo mesta Gradec.