Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
07.01.2010  

Veleposlanik Aleksander Geržina predal poverilna pisma generalnemu direktorju Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Yukiyi Amanu

Veleposlanik in stalni predstavnik pri mednarodnih organizacijah na Dunaju, Aleksander Geržina, je 06. januarja 2010 predal poverilna pisma generalnemu direktorju Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Yukiyi Amanu. V predstavitvenem pogovoru je bilo izpostavljeno dobro sodelovanje Slovenije z IAEA. Slovenija, ki je postala članica IAEA leta 1992, je aktivna na različnih področjih iz delokroga IAEA. Ne nazadnje je že dvakrat predsedovala glavnemu političnemu organu, 35-članskemu Svetu guvernerjev.

Največ pozornosti sta sogovornika namenila prioritetam novega generalnega direktorja Amana za leto 2010, med katerimi je uporaba jedrske znanosti in tehnologije v boju proti raku. Amano je izpostavil pomen vzdrževanja uravnoteženega delovanja IAEA, in sicer ne le na področju nadzora, pač pa tudi na področju vzpodbujanja miroljublne uporabe jedrske tehnologije na področjih preskrbe z energijo, zagotavljanju preskrbe s hrano, s čisto vodo, z ustreznim in sodobnim zdravljenjem in pri soočanju s posledicami klimatskih sprememb. Sogovornika sta se strinjala, da tako opredeljene prednostne naloge IAEA sovpadajo z aktivnostmi slovenske zunanje politike na področju zelene diplomacije.