Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
14.12.2009  

Obisk Ministra za šolstvo in šport, dr. Igorja Lukšiča na Dunaju

Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič se je 14. in 15. decembra mudil na delovnem obisku v AT. Kot častni gost je prisostvoval sprejemu veleposlaništva ob slovenskem nacionalnem prazniku ter koncertu zbora Carmina Slovenica v Avstrijski nacionalni knjižnici. Minister se je ob tej priložnosti srečal s predstavniki političnega, gospodarskega, znanstvenega in kulturnega življenja v AT.

 

Minister dr. Lukšič si je v okviru obiska ogledal javni dunajski vrtec – Monte Laa Kindergarten ter se seznanil s posebnostmi delovanja dunajskih vrtcev, ki so brezplačni. Izmenjal je poglede in izkušnje glede delovanja vrtcev, predvsem ga je zanimalo financiranje ter možnosti, ki jih imajo otroci za razvijanje dodatnih potreb. Minister dr. Lukšič si je v vrtcu ogledal tudi skupino 20 otrok, v katero so integrirani 4 otroci s posebnimi potrebami.

 

Na delovnem kosilu z avstrijsko ministrico za izobraževanje in kulturo dr. Claudio Schmid sta spregovorila o multilateralnem in bilateralnem sodelovanju med državama. Minister dr. Lukšič je avstrijski strani prenesel željo iz Celovca po spremembi dogovora med državama, ki ureja izmenjavo asistentov za slovenski jezik in sicer, da se slednji spremeni tako, da bi se število asistentov iz sedanjih treh v prihodnje povišalo na šest. Avstrijska stran je pobudo pozitivno sprejela in jo bo proučila. Minister dr. Lukšič je avstrijsko kolegico prosil še za pomoč AT oz. zvezne dežele Koroške za finančno podporo pri izgradnji nove športne dvorane na Zvezni gimnaziji za Slovence. Avstrijska ministrica je zagotovila, da bo omenjeno prošnjo prenesla na ostale odgovorne ustanove oz. resorje. Po srečanju z avstrijsko ministrico se je minister dr. Lukšič v mestni hiši sestal še s svetnikom in vodjo urada za izobraževanje, mladino in šport, Christianom Oxonitschem, ki je ministru podrobneje predstavil strukturo finančne participacije mesta glede vrtcev ter predvidene reforme na tem področju. Ob koncu obiska na Dunaju se je minister na veleposlaništvu sestal še s predstavnikom Korotana in Knafljeve ustanove mag. Antonom Levstkom in direktorjem SZI na Dunaju dr. Vincencom Rajšpom. Sogovornika sta ministra seznanila z aktivnostmi in delovanjem obeh ustanov.