Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
21.04.2010  

Izjava MZZ ob potrditvi Arbitražnega sporazuma v Državnem zboru

»Arbitražni sporazum med vlado Slovenije in Hrvaške, podpisan v Stockholmu 4. novembra 2009 je za Slovenijo dober sporazum, zato je njegova ratifikacija v interesu Slovenije,« je v obrazložitvi pred glasovanjem poudaril minister Žbogar.


Minister Žbogar je v svojem nastopu opozoril, da nas v nadaljevanju tega procesa čaka še obilo dela:. »V memorandumu, ki bo predložen arbitraži, namerava slovenska stran poleg pravne argumentacije prikazati tudi vse za Slovenijo pomembne dokumente in dejansko izvajanje pristojnosti, vključno z vsemi zgodovinskimi, gospodarskimi in drugimi okoliščinami. Pri tem bo Slovenija sestavila ekipo za zagovor primera pred arbitražnim sodiščem, ki bo vključevala vrhunske mednarodne pravnike v svetovnem merilu, ki imajo številne izkušnje pri zastopanju držav v mednarodnopravnih, vključno v delimitacijskih, sporih.«


»Sporazum je za Slovenijo ugoden, saj določa in omogoča, da sodišče določi stik Slovenije z odprtim morjem, pri tem pa poleg mednarodnega prava upošteva pravičnost in dobrososedske odnose z namenom doseči pošteno in pravično odločitev ob upoštevanju vseh relevantnih okoliščin, kot tudi vitalnih interesov Slovenije«, je svojo obrazložitev poslancem sklenil minister Žbogar.

http://www.mzz.gov.si/fileadmin/pageuploads/Novinarsko_sredisce/Sporocila_za_javnost/1004/NASTOP_Arbitraza_DZ.pdf