Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
27.04.2010  

Podelitev odlikovanja častni križ za znanost in umetnost Republike Avstrije slovenskemu pisatelju Borisu Pahorju

V imenu zveznega predsednika je avstrijsko častno odlikovanje predala zvezna ministrica za šolstvo, umetnost in kulturo mag. Claudia Schmied. Ministrica je ustvarjanje Borisa Pahorja označila za literarne dokumente o nekem obdobju, kot človeška priča preteklega in učinkovito svarilo za prihodnost.

 

Slavnostna govornika na podelitvi sta bila dr. Caspar Einem, predsednik avstrijsko-slovenske družbe in nekdanji avstrijski zvezni minister, in na Dunaju delujoči slovenski publicist Lev Detela. V govorih obeh je bil podana življenjska pot Borisa Pahorja z vsemi prelomnimi mejniki, ki so zaznamovali njegovo življenje in literarno ustvarjanje.

 

Boris Pahor je v zahvalnih besedah najprej izrekel čestitke dr. Heinzu Fischerju za ponovno izvolitev na položaj zveznega predsednika. Med drugim je poudaril, da bi bilo veselje ob sprejemanju odlikovanja še večje, če bi na avstrijskem Koroškem asimilacija slovenske manjšine potekala le toliko intenzivno, kot je to naravno potrebno, in se zavzel za nadaljnje negovanje meddržavnih kulturnih stikov.

 

Za odlikovanje je pisatelja Borisa Pahorja predlagala založba Mohorjeva družba iz Celovca, ki je pet avtorjevih romanov izdala v nemškem jeziku in katerih predstavitve je prejšnji teden gostilo veleposlaništvo Avstrije v Ljubljani.

(foto: MMC RTV SLO)