Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
27.04.2010  

Pismo podpore za ukinitev vizumskih omejitev za državljane BiH in Albanije

Ukinitev vizumske obveznosti za vstop v države podpisnice Schengenskega sporazuma za državljane Črne Gore, Makedonije in Srbije, decembra 2009, se je izkazala kot najbolj konkreten rezultat naporov EU, ki prispeva k pozitivni podobi in razpoznavnosti EU na Zahodnem Balkanu. Uspeh teh treh držav je bila močna spodbuda tudi za Albanijo ter Bosno in Hercegovino, da sta okrepili svoja prizadevanja za izpolnjevanje pogojev, določenih v Kažipotih za vizumsko liberalizacijo.

 

Slovenski in italijanski zunanji minister sta se v pismu navezala na skupno izjavo Sveta EU in Evropskega parlamenta iz novembra 2009, v kateri se Svet in parlament zavezujeta, da bosta preučila predlog za spremembo Uredbe (ES) št. 539/2001 o odpravi vizumov za Albanijo ter Bosno in Hercegovino kot nujno zadevo. Predsedujočega Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose sta pozvala, da je potrebno zagotoviti pravočasen sprejem potrebnih odločitev znotraj osrednjih inštitucij EU, da bi bila vizumska obveznost za državljane obeh držav ukinjena v začetku jeseni.

 

Ministra sta španskemu predsedstvu izrazila močno podporo, da se na junijskem ministrskem srečanju v Sarajevu sprejme jasna odločitev o odpravi vizumskega režima za državljane Albanije in BiH.

 

Pismu podpore so se pridružili tudi zunanji ministri Madžarske, Malte, Bolgarije, Estonije, Poljske, Romunije, Grčije, Litve, Slovaške in Cipra.

Pismo ministra Žbogarja in ministra Frattinija (.pdf)

 (foto: Bobo)