Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
24.08.2010  

Seminar »Poslovne priložnosti v Avstriji«,

VP Geržina je uvodoma predstavil delo veleposlaništva na področju gospodarske diplomacije in poudaril dejstvo, da je avstrijski trg sicer izredno zahteven, a obenem nudi veliko priložnosti za slovenska podjetja. Pri tem je posebej izpostavil inovativne tehnologije in turizem. Napovedal je tudi 4 seminarje glede ureditve napotitev slovenskih delavcev po končanju prehodnega obdobja 1. maja 2010, ki jih bo organiziral VDU v sodelovanju z GZS in ASTZ iz Gradca letos jeseni.

 

Mag. Miller je predstavil poglavitne makroekonomske kazalce Avstrije ter poudaril, da je Slovenija največji porabnik avstrijskega blaga na prebivalca v svetovnem merilu. Podrobneje je predstavil organiziranost gospodarske diplomacije Avstrije ter pomen izvoza za avstrijsko gospodarstvo.

 

Maja Jerančič je na kratko predstavila gospodarski položaj v Avstriji ter podrobneje predstavila aktivnosti veleposlaništva na področju gospodarske diplomacije oz. storitve, ki jih veleposlaništvo nudi slovenskim podjetjem pri vstopu na avstrijski trg ter najpogostejša povpraševanja slovenskih podjetij.

 

Mag. Einspieler-Siegert je predstavila slovenski poslovni klub Slovensko gospodarsko zvezo iz Celovca in storitve, ki jih nudijo podjetjem. Posebej pa je izpostavila problematiko delovnih dovoljenj in nekatere omejitve, ki bodo ostale tudi po prenehanju prehodnega obdobja (npr. izpit za gradbenega mojstra, ki je pogoj za ustanovitev gradbenega podjetja). 

 

Mag. Repež je podala podrobne informacije o postopkih napotitve, saj se je pokazalo, da slovenska podjetja še vedno niso ustrezno seznanjena z različnimi oblikami dovoljenj za primer napotitve delavcev v Avstrijo.