Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
22.09.2010  

»Towards a New Banking Model in a New Growth Model for CESEE«

Avstrijsko ministrstvo za finance je v petek, 17. septembra organiziralo konferenco »Towards a New Banking Model in a New Growth Model for CESEE«, na kateri sta sodelovala minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari ter minister za finance Franc Križanič. Konference so se udeležili tudi predstavniki slovenskega ministrstva za finance ter VP Geržina in Maja Jerančič, VDU.

 

Konferenco je odprl avstrijski minister za finance Pröll, ki je napovedal, da želi na Dunaju ustanoviti akademijo za bančne nadzornike za celotno regijo srednje in vzhodne Evrope.

Po uvodnem nagovoru avstrijskega ministra Prölla, se je pričel prvi panel. Glavni govornik je bil Angel Gurría, generalni sekretar OECD, ki je še posebej opozoril na sistemska tveganja predvsem glede kreditnih politik (v tujih valutah) bank v vzhodni Evropi. Poudaril je tudi, da so stroški finančne in gospodarske krize enormni ter pozval države, da čimprej uredijo javne finance. Razprava v okviru prvega panela se je osredotočila na pregled vzrokov krize ter njenega upravljanja. V razpravi je sodeloval tudi minister Gaspari, ki je predstavil položaj in sprejete ukrepe v Sloveniji.  Poleg tega je poudaril pomen regulativnih in nadzornih struktur finančnega sektorja pri zgodnjem prepoznavanju kriz ter njihovo delovanje v času krize.

 

Drugi panel, ki ga je vodil Thomas Mirow, predsednik EBRD, je obravnaval možnosti oz. potrebe za oblikovanje novega bančnega modela, ki naj bi služil prilagojenim modelom rasti v regiji. Poudaril je, da potrebujejo države v tej regiji uravnotežen model rasti s še močneje integriranimi finančnimi trgi in z izboljšanim čezmejnim  finančnim nadzorom in koordinacijo.

 

V zaključku konference je sledila okrogla miza, v kateri je sodeloval tudi minister Križanič, ki je poudaril, da je Sloveniji pri izhodu iz krize pomagalo tudi dejstvo, da je del evro območja. Dotaknil se je tudi teme dokapitalizacije bank in stres testa, ki je povrnil zaupanje v EU bančni sistem.