Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
22.09.2010  

Kandidatura Slovenije za Varnostni svet OZN 2012–2013

Ljubljana, 21. septembra 2010 – Pred začetkom splošne razprave 65. zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku je Ministrstvo za zunanje zadeve izdalo brošure o kandidaturi Slovenije za sedež v Varnostnem svetu OZN za obdobje 2012–2013 v vseh šestih uradnih jezikih organizacije.


Kandidatura odraža velik pomen, ki ga Slovenija pripisuje vlogi OZN v svetu, ki je vedno bolj kompleksen in medsebojno odvisen.  Prav tako kaže na pristno željo Slovenije, da uporabi svoje bogate multilateralne izkušnje za krepitev plemenitih ciljev in načel te edine univerzalne mednarodne organizacije.


Slovenija si zato že zdaj prizadeva, da v stikih z drugimi državami pridobi čim več podpor za njeno kandidaturo za nestalni sedež v Varnostnem svetu, ki pripada Vzhodnoevropski regionalni skupini, za volitve, ki bodo potekale na 66. zasedanju Generalne skupščine OZN leta 2011.


V tem smislu prevod brošure o slovenski kandidaturi v vseh šest uradnih jezikov OZN - angleščino, arabščino, francoščino, kitajščino, ruščino in španščino - nazorno priča o slovenski odločenosti aktivno prispevati k vzdrževanju mednarodnega miru in varnosti.


Brošure so dostopne na naslednjih povezavah: