Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
22.09.2010  

Skupno pismo ministra Žbogarja in Frattinija v podporo procesu širitve EU in čim prejšnji implementaciji vizumske liberalizacije za BiH in Albanijo

Ljubljana, 20. september 2010 – Slovenski minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar in njegov italijanski kolega Franco Frattini sta na zunanjega ministra trenutno predsedujoče države Sveta EU Belgije Stevena Vanackerja naslovila pismo podpore procesu širitve EU na države Zahodnega Balkana ter čim prejšnji implementaciji vizumske liberalizacije za BiH in Albanijo. Gre že za četrto v nizu skupnih pisem predsedujoči Sveta EU, s katerimi ministra izrekata podporo državam Zahodnega Balkana in izpostavljata pomen regionalnih pobud kot je Brdo proces.

 

Slovenski in italijanski zunanji minister v pismu izražata jasno pričakovanje, da bo belgijsko predsedstvo Sveta EU v prihodnjih mesecih zagotovilo napredek regije na področju evropske perspektive. Poseben pomen pripisujeta določenim konkretnim korakom za posamezne države: začetek avis procesa s Srbijo že na oktobrskem Svetu, zaključek procesa vizumske liberalizacije za BiH in Albanijo do konca jeseni, v prihodnjih mesecih pa tudi podelitev kandidatskega statusa Črni gori in Albaniji, začetek pogajanj z Makedonijo in nenazadnje zaključek tehničnih pogajanj s Hrvaško v začetku leta 2011. 

 

Prihajajoče obdobje je za države Zahodnega Balkana ključnega pomena, zato je skupno pismo ministrov še posebej pomembno v kontekstu ohranjanja regije visoko na agendi Evropske unije.

 

 

Skupno pismo ministra Žbogarja in Frattinija (.pdf)