Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
30.09.2010  

Minister Žbogar sprejel predstavnike organizacij civilne družbe slovenske narodne manjšine iz Avstrije

Ljubljana, 29. septembra 2010 - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je danes sprejel predstavnike organizacij civilne družbe slovenske narodne manjšine iz Avstrije. Današnje srečanje spada v okvir stalne prakse Ministrstva za zunanje zadeve RS, da se slovenski minister podrobno in neposredno seznani z najbolj aktualnimi in perečimi vprašanji, ki so povezana s položajem slovenske skupnosti v Avstriji.

 

 

Srečanja so se udeležili mag. Sussane Weitlaner, predsednica Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko, dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij in Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk. Pogovora se je udeležil tudi državni sekretar dr. Boris Jesih, namestnik ministra v Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Pripadniki manjšinske narodne skupnosti so tudi ob tej priložnosti ponovili svoja pričakovanja do realizacije odločb Ustavnega sodišča Republike Avstrije v zvezi s postavitvijo dvojezičnih krajevnih napisov. Cenijo pozitivne spremembe do katerih prihaja v zadnjem času na področju dvojezične topografije in pričakujejo, da se bo takšen trend še nadaljeval. Posebej opozarjajo na nujnost ureditve financiranja slovenske glasbene šole s strani Avstrije. Želijo si tudi novih rešitev v izobraževanju – še posebej za mlade, ki bodo zagotavljale boljše znanje slovenskega jezika.

 

Današnje srečanje pa so sogovorniki izkoristili tudi za izmenjavo stališč glede skorajšnje okrogle obletnice Koroškega plebiscita.

 

Sogovorniki iz Avstrije so poudarili svojo odločenost za krepitev medsebojne povezanosti in usklajevanje stališč med različnimi manjšinskimi organizacijami.

 

Minister Žbogar se je sogovornikom zahvalil za pogovor in jim zagotovil polno podporo Republike Slovenije pri uveljavljanju manjšinski pravic.