Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
09.06.2021  

Zakonodajni referendum o spremembah Zakona o vodah – OBVESTILO VOLIVCEM V TUJINI

Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, št. 84/21.

Glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 11. julija 2021.

Na Veleposlaništvu Republike Slovenije na Dunaju bo volišče odprto med 9. in 17. uro po lokalnem času.

Referendumsko glasovanje bo potekalo tudi v prostorih Generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu (http://www.celovec.konzulat.si/), ki je konzularno pristojno za naslednje zvezne dežele: Koroška, Salzburg, Predarlska in Tirolska.

Vprašanje na referendumu se glasi:
»Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?«.

Državljane in državljanke Republike Slovenije, ki v Republiki Sloveniji nimate stalnega prebivališča ali se boste v času izvedbe zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), to je v nedeljo, 11. 7. 2021 slučajno nahajali v Avstriji obveščamo o možnostih glasovanja.

IZSELJENCI
V primeru, da v Avstriji stalno prebivate (izseljenci) in se glasovanja na Veleposlaništvu na Dunaju ali na Generalnem konzulatu v Celovcu ne morete udeležiti, lahko glasujete po pošti, če to pravočasno sporočite Državni volilni komisiji. Upoštevali bodo le obvestila, ki bodo prispela na njihov naslov do 25. 6. 2021.

Državljani, ki stalno prebivate v tujini in se boste na dan izvedbe referenduma nahajali v Republiki Sloveniji, lahko glasujete na voliščih v Republiki Sloveniji (volišča OMNIA), če to namero do 7. 7. 2021 sporočite Državni volilni komisiji.

ZDOMCI
V primeru, da ste v Avstriji le začasno (zdomci) in bi želeli glasovati na Veleposlaništvu na Dunaju ali na Generalnem konzulatu v Celovcu ali pa bi želeli glasovati po pošti iz tujine, lahko glasujete, če to pravočasno sporočite Državni volilni komisiji. Upoštevali bodo le obvestila, ki bodo prispela na njihov naslov do 25. 6. 2021 do 24. ure.

Volivci obvestila o načinu glasovanja lahko posredujete elektronsko:
A. Oddajo vloge z digitalnim potrdilom:
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5205
 
B. Oddajo vloge brez digitalnega potrdila:
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5206

Podrobnejše informacije o možnostih glasovanja iz tujine so objavljene na spletni strani državne volilne komisije:
https://www.dvk-rs.si/index.php/si/kje-in-kako-volim/glasovanje-iz-tujine

Volivce prosimo, da upoštevajo ukrepe za zajezitev epidemije COVID – 19 in se z namenom preprečevanja možnosti okužb odločite za glasovanje po pošti.