Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
17.01.2012  

Uradna otvoritev prvega slovenskega kulturnega inštituta v tujini – SKICA, in predstavitev programa EPK, Dunaj, 17. januar 2012

Na Dunaju je danes,  v prostorih častitljivega  Prirodoslovnega muzeja,  v organizaciji  Veleposlaništva Republike Slovenije na Dunaju in  Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji – SKICA,  potekala uradna otvoritev prvega slovenskega kulturnega inštituta v tujini – SKICA.  Uradna otvoritev SKICA je potekala ob priložnosti celovite predstavitve programa Maribor, evropska prestolnica kulture 2012, ki je bila prva,  tako obsežna predstavitev Maribor EPK 2012,  v tujini. Otvoritev inštituta in predstavitev  programa EPK je bila namenjena avstrijski strokovni javnosti, medijem  in dunajskemu diplomatskemu  zboru.  Podrobna predstavitev Maribor EPK 2012, s strani Mitje Čandra, Suzane Žilič - Fišer in Aleša Štegra,  je naletela na izjemen odmev in zanimanje. Po otvoritvi in predstavitvi je sledil sprejem.

Veleposlaništvo je ob tej priložnosti tudi obeležilo 20. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo, kar je po udeležbi predsednika republike dr. Danila Türka in soproge na novoletnem  koncertu 2012,  že druga obeležitev tega jubilejnega  dogodka v meddržavnih odnosih v tem mesecu. 

SKICA je projekt treh ministrstev: Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za kulturo in Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki zagotavljata programska sredstva. Deluje kot dislocirana enota Veleposlaništva na Dunaju, v prostorih Korotana. Vodi ga Ana Novak.

Osnovna naloga SKICA je promoviranje, širjenje in utrjevanje slovenske kulturne, umetniške, znanstvene ustvarjalnosti s poudarkom na sodobnih trendih ter spodbujanje sodelovanja med slovenskimi in v Avstriji delujočimi posamezniki in institucijami na teh področjih.  S sistematičnim delovanjem si SKICA prizadeva za prepoznavnost slovenske ustvarjalnosti in inovativnosti, da postane nepogrešljiv del dunajskega kulturno-umetniškega in znanstveno-raziskovalnega življenja.

Pomemben element delovanja SKICA je možnost bivanja za slovenske umetnike (»artist-in-residence«). Dunaj se tako z rezidenčnim ateljejem vključuje v mrežo stanovanj, ki jih MK že ima po svetu (London, New York, Berlin, Pariz). Prisotnost in ustvarjalnost umetnikov, kulturnikov, znanstvenikov in raziskovalcev sta obenem del programa SKICA.

S svojim prvim kulturnim centrom/inštitutom v tujini,  se Slovenija postavlja ob bok drugim evropskim državam, ki imajo (mnoge že razvejane) mreže kulturnih institutov, njegova dodana vrednost pa je v dveh elementih: s sodelovanjem znanosti dodaja kulturnim centrom dimenzijo znanosti, s Strokovnim svetom, ki usmerja programsko delovanje SKICA, pa presega okvire ministrstev.

Ambicija SKICA je, da postane model, ki zagotavlja večjo pretočnost in širšo zajetost slovenskega ustvarjanja, ki odpira okno navzven in navznoter in je torej vreden prenosa tudi v druga svetovna kulturna in znanstvena središča.

Slike: