Veleposlaništvo RS Dunaj /Novice /
20.06.2013  

SPREJEM OB DNEVU DRŽAVNOSTI IN SLOVESU VELEPOSLANIKA ALEKSANDRA GERŽINE

Veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Avstriji Aleksander Geržina, je v sredo 19. junija zvečer, priredil sprejem ob  Dnevu državnosti. Obenem je bil to tudi poslovilni sprejem veleposlanika  Geržine,  ki konec julija zaključuje svoj mandat v Republiki Avstriji. Sprejema se je udeležilo približno 250 povabljenih gostov, diplomatski zbor, visoki predstavniki  MZZ Republike Avstrije na čelu z GS Johannesom Kyrlejem, Slovenci delujoči in živeči na Dunaju, predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem  Koroškem in Štajerskem, ter slovenski in avstrijski gospodarstveniki. 


 
Veleposlanik Geržina je v krajšem priložnostnem nagovoru, pred zaključkom mandata ocenil odnose  med državama, ki so v zadnjem obdobju pridobili na kvaliteti, k čemur je veliko prispevalo  prav izboljšanje  položaja slovenske manjšine v  Avstriji, ki je na najvišji ravni doslej. Veleposlanik je omenil odprtje dveh kulturnih  inštitutov v času njegovega mandata,  to je SKIC-e na Dunaju in Slovenske čitalnice v Gradcu, izrazil zadovoljstvo nad naraščajočo blagovno menjavo med državama, povečanjem  avstrijskih investicij v Sloveniji, ter izrazil dobrodošlico hrvaškim prijateljem ob skorajšnjemu članstvu Republike Hrvaške v EU. Ob koncu se je veleposlanik Geržina zahvalil vsem za dobro in uspešno sodelovanje, ter nova, iskrena prijateljstva.        

 

Veleposlanik Aleksander Geržina

Za glasbeno spremljavo je poskrbel kvartet saksofonistov »Mobilis«,  ki ga sestavljajo mladi slovenski umetniki in študentje, ki živijo in študirajo na Dunaju. Za slovensko kulinariko je poskrbela Perutnina Ptuja, vina pa so bila Pullus iz ptujske kleti.
Veleposlaništvo je tudi letošnji sprejem v celoti organiziralo s pomočjo sponzorjev in zvezne dežele  Spodnje Avstrije.  

Veleposlanik z ekipo veleposlaništva